“Als we denken elkaar te kennen, is het tijd om elkaar echt te leren kennen.”

84

Pascal Kerkhove, directeur redactie De Zondag, mijmert elke week aan de ontbijttafel over de dingen des levens.

De angst om te verliezen was groter dan de wil om te winnen. Je hoort het voetbaltrainers wel eens zeggen na een nederlaag van hun team. Bij winst verneem je van diezelfde mensen dat ‘de spelers het plan van de trainer perfect hebben uitgevoerd’. Eigen lof eerst, eigen verantwoordelijkheid laatst: ik hou er niet van. Het voetbal, en bij uitbreiding de hele sportwereld, barst van dit soort huizenhoge clichés. Of zijn het waarheden? Dit is er nog zo eentje. Het voetbal, en bij uitbreiding de hele sportwereld, is de perfecte spiegel van de menselijke ziel. Niet zoals op de kermis, waar je lachend groter, anders, kleiner, dikker of smaller wordt dan je bent. Neen, het soort spiegel waarin zelfs de gekste bekkentrekkerij je ware aard nooit verloochent. De enige zinvolle, lijkt mij, maar we houden van liegende spiegels.

We houden in deze periode ook van goede voornemens, dat corrigerende gevoel van morgen meer te willen van wat we gisteren te weinig hebben gedaan. Of omgekeerd. Miljoenen gemaakte voornemens liggen intussen alweer aan diggelen, maar het remt ons niet af. Met Kerstmis organiseerde een van mijn dochters een leuk spel, waarbij we anoniem neergeschreven voornemens aan iemand moesten toewijzen. Er zaten 18 voornemens in de doos, verdeeld over de 9 aanwezigen die elkaar goed tot zeer goed kenden. Het aantal vergissingen was groot en leidde tot boeiende én ontwapenende gesprekken. Het is even confronterend als aantrekkelijk: denken we elkaar te kennen, dan is het blijkbaar tijd om elkaar écht te leren kennen. Op een van mijn papiertjes stond: op het einde van het nieuwe jaar wil ik iets kunnen dat ik bij het begin nog niet kan. Het werd snel geraden.

Er is geen twijfel mogelijk, ik heb een verleden in de voetbalwereld. Daar is het altijd simpel: als niemand durft te verliezen, zijn er ook geen winnaars. Zou het kunnen dat te veel toppolitici van voetbal houden?

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? pascal.kerkhove@roularta.be