“We beseffen vaak niet half hoeveel geluk wij hebben om hier te mogen leven”

275

Pascal Kerkhove, directeur redactie De Zondag, mijmert elke week aan de ontbijttafel over de dingen des levens.

Het was een foto in de krant. Haar kleine armpje lag rond zijn nek. Kwetsbaar onschuldig en op zoek naar de volwassen sterkte tegen de huid van haar papa. Was het liefde? Haar ogen zag niemand. Ze hadden gezocht, maar niet gevonden. Rond haar frêle schouders klemde een zwart T-shirt. Ietwat verfomfaaid en uitgerekt, alsof ook daar een zoektocht was geëindigd. Ze zou bijna 2 worden. Haar rug was een klein beetje ontbloot, net boven een rood broekje dat strak aanspande. De smalle broekspijpjes waren op eigen houtje opgeklommen tot in haar kleine knieholtes. Haar schoentjes had ze nog aan, beide tippen wel in het water. Ze was haar papa achterna gesprongen, zoals kleine meisjes wel vaker doen.

Hij had haar niet kunnen redden. Ze heette Valeria en was geboren in El Salvador.

Het was die foto in de krant. Hij keek haar niet aan, al waren ook zijn ogen niet langer zichtbaar. Was het schaamte? Hij had zijn zwart T-shirt rond haar lichaam geklemd, in een ultieme poging om de sterke stroming te weerstaan. Zijn rug was ontbloot, net als ook de zwarte trainingsbroek haar weg naar zijn knieholte had gevonden. Zijn schoenen was hij kwijt, zijn naakte tippen wezen naar het water.

Hij had ook zichzelf niet kunnen redden. Hij heette Martinez en zocht zwemmend vanuit Mexico een beter leven in de Verenigde Staten. Als je niets hebt, waag je alles voor iets. Ze stierven samen in het water, dat kleine meisje en haar vader. Vluchtelingen? Ja, maar vooral mensen. Altijd mensen.

Het is geen foto in de krant. Gisteren was mijn kleindochter op bezoek, ze wordt bijna 3. Net voor het slapen legde ze haar armpje rond mijn nek. Kwetsbaar onschuldig en schattig zoekend naar de volwassen sterkte tegen de huid van haar opa. Haar ogen zochten en vonden, vanzelfsprekend.

We beseffen vaak niet half hoeveel geluk wij hebben om hier te mogen leven.

Maak er een fijne dag van.
Reageren? pascal.kerkhove@roularta.be