Onlangs hebben we afscheid genomen van mijn tante .Mijn nonkel had veel hulp van een consulente nabestaandenzorg. Dit bleek een enorme steun. Maar wat doet die persoon precies? We vroegen het aan DELA, dé uitvaartspecialist.

“Na de uitvaart begint het pas… Het is een veel gehoorde uitspraak, die helaas maar al te vaak keiharde realiteit is. De consulent nabestaandenzorg speelt nu net hier een belangrijke rol en komt na de uitvaart langs bij de nabestaanden. Je moet je realiseren dat je bij een overlijden geconfronteerd wordt met een lawine van praktische en administratieve verplichtingen. Wie moet ik verwittigen? Werkgever, vakbond, ziekenfonds, bank, verzekeraars,… noem maar op. En vergeet ik niemand? Lopen er bepaalde abonnementen, wat met water en elektriciteit, met kinderbijslag, pensioenkas, nalatenschap?”

“Wees gerust dat professioneel advies in die emotionele impasse geen overbodige luxe is. De consulent weet precies wat te doen in eender welke situatie, omdat hij kan terugvallen op een enorme expertise. Hij zorgt er ook voor dat er binnen de familie geen wrevel ontstaat, want in veel gevallen merk je dat één persoon alle administratieve zaken voor zijn rekening neemt. En dat in een periode van intens verdriet. Slotsom: de consulent is er voor de nabestaanden. Met raad en daad, met correcte ondersteuning. En met een luisterend oor.”

DELA heeft 26 consulenten nabestaandenzorg. Alle uitvaartcentra van DELA bieden nabestaandenzorg. Meer info op www.dela.be