Het kruim van het veldrijden, topartiesten en vooral heel veel ambiance. Dat zijn de ingrediënten voor Cyclocross Gullegem die op zaterdag 5 januari zijn debuut maakt in het internationale A-circuit. De organisatie heeft kosten noch moeite gespaard, met als absolute hoogtepunt de komst van Europees kampioen Mathieu van der Poel.

Dankzij het gigantische succes van vorig jaar, met 3.500 toeschouwers en een uiterst professionele organisatie, is Cyclocross Gullegem gepromoveerd van een B- naar een A-cross.

“Het is een unicum dat een veldrit na amper één jaar al de stap naar het hoogste niveau zet, maar we zijn er klaar voor”, zegt Kevin Defieuw, woordvoerder van Cyclocross Gullegem. Die promotie zorgt ook voor een groter budget – om en bij 140.000 euro – en het kruim van het veldrijden aan de start. “We zijn zeer tevreden dat veldritsensatie Mathieu van der Poel erbij zal zijn, maar ook andere toppers zoals Tom Meeusen, Boros Michael (Tsjechië), Diether Sweeck, Gianni Vermeersch, Dieter Vanthourenhout en Thijs Aerts zijn van de partij. Bij de dames tekenen onder meer Ellen Van Loy, Helen Wyman (VK), Kaitlin Keough (VS), Karen Verhestraeten en Joyce Vanderbeken present voor een spannende cross.”

Gewijzigd parcours

Het parcours op de gronden achter de Heulsestraat is 2,7 kilometer lang en licht gewijzigd in vergelijking met vorig jaar. Het telt twee bruggen, balkjes, een zandbak, piramidestrook en hellingzone.

“Het is een redelijk vlak maar lastig parcours, zeker als het de dagen ervoor geregend heeft. Dit jaar zullen de toeschouwers de renners ook meer zien voorbijrijden.”

Gratis optredens

De organisatoren willen van de cross één groot volksfeest maken. “De deuren openen al om 9.30 uur, waarna alle wedstrijden plaatsvinden van zowel de juniores, beloften als G-crossers. De elite starten om 13.45 uur, de heren volgen om 15 uur. Tickets kosten 8 euro in voorverkoop en 12 euro aan de deur, maar vanaf 16 uur is er vrije toegang. De afterparty met onder meer Sam Gooris en Wim Soutaer is dus gratis.”

Vorig jaar zakten 3.500 toeschouwers naar Gullegem af, nu mikken de organisatoren hoger. “Al zal dat ook afhangen van het weer. Ondertussen is de vip-formule met 1.000 tickets zo goed als uitverkocht. We hopen alles samen op 5.000 toeschouwers”, besluit Defieuw.

Info, programma & tickets: www.cyclocrossgullegem.be

De Zondag trakteert! Maak kans op een van de tien  VIP-arrangementen en 150 inkomtickets. Deelnemen aan deze wedstrijd kan tot en met donderdag 27 december. Wil je kans maken op een van deze tickets? Vul dan hieronder jouw gegevens in en beantwoord de wedstrijdvraag: Welke twee artiesten zorgen voor de muzikale sfeer na de cross?