Het jaar 2017 zal nog lang nazinderen bij David Goffin en zijn fans. Goffin tenniste een knap voorseizoen bij elkaar, loodste België naar de finale van de Davis Cup, voegde twee ATP-titels toe aan zijn saldo en nestelde zich in de top tien van de wereld. De tegenvaller van het jaar werd zijn blessure op Roland Garros en de moeizame terugkeer. Tijd voor een uitgebreide babbel met de numero uno van het Belgische tennis.

Philippe Bourez

Goffin tennist momenteel nog volop voor een mogelijke plaats op de Masters. Daarnaast heeft hij ook nog de finale van de Davis Cup in het verschiet. Er wachten hem dus nog enkele topweken. Zijn recente Azatische tournee werd alvast een schot in de roos, met winst in twee ATP-toernooien. Eerst zegevierde hij in Shenzhen en een weekje later in Tokio.

Hoe blik je terug op Azië?

Ik was in goeden doen. Twee toernooien op rij winnen gaf me een extra goed gevoel. Ik wist zelfs niet dat ik het Belgische record gebroken had, dat op naam stond van Xavier Malisse met drie ATP-zeges. Met dergelijke statistieken hou ik me niet bezig, dat zijn leuke gegevens voor de media. Als sporter moet je je immers zien te focussen op je eerstvolgende prestaties maar uiteraard is het altijd leuk meegenomen.

De derde week in Shangai was er blijkbaar te veel aan.

Klopt. Ik was vermoeid en kwam minder fris aan de opslag in die derde week. Ik verloor er van Gilles Simon (ATP-47) en dat was voor mij toch een dompertje na die twee successen. Maar op die manier kon ik ook vroeger huiswaarts keren om zo de European Open in Antwerpen voor te bereiden. Het is leuk dat er opnieuw een ATP-toernooi in België plaatsvindt want zo krijgen onze fans ook eens de gelegenheid om de beste Belgische tennissers in eigen land aan het werk te zien.

Je kende ook tegenslag dit jaar. Zo kwam je blessure op Roland Garros op een zeer ongelegen moment.

Blessures komen altijd ongelegen maar tijdens de eerste toernooien op gravel was ik echt uitstekend op dreef. Ook op Roland Garros. Maar dergelijke ongelukjes kunnen nu eenmaal gebeuren. Het was voor mij persoonlijk een harde noot om kraken en mijn terugkeer op de toernooien nadien verliep niet van een leien dakje. Maar ik vocht terug en kon uiteindelijk van het tweede gedeelte van het jaar nog iets heel moois maken.

“Een mooie ranking geeft je een extra injectie aan vertrouwen.”

Sinds enkele weken kampeer je opnieuw in de ATP-top tien. Je bent de eerste Belgische speler die dat heeft gehaald. Was dat een droom?

Als tennisser probeer je zo hoog mogelijk te geraken. Elke beginnende jongere droomt van een mooie ranking op die ATP-lijst. De top tien halen is inderdaad een schitterende prestatie, maar ik blijf er bescheiden bij. Ik heb er jarenlang dagelijks hard voor moeten werken. Een mooie ranking geeft je dan ook een extra injectie aan vertrouwen.

Straks worden de Masters in Londen gespeeld. Dankzij die ranking lijk je goed op weg om er straks bij te zijn.

Ik was vorig jaar al aanwezig, maar toen was ik er als reserve. Ik heb er toen één match betwist tegen Novak Djokovic (de Serviër won in twee sets, red.). Het was tof om dat eens te beleven maar nu zit de kans er in dat ik misschien bij de beste acht zal zijn. Dat zou voor mij natuurlijk een schitterende bekroning zijn van een uitstekend jaar. Maar de buit is nog niet binnen. Er staan nog twee toernooiweken op het programma alvorens de eindstand wordt opgemaakt. Ik speel nog de toernooien van Bazel en Parijs (het interview met Goffin werd voor het toernooi in Bazel afgenomen, dat nu aan de gang is, red.) en zal daar de nodige punten moeten sprokkelen om me definitief voor die Masters te plaatsen. Er staan nog 1500 punten op het spel en mijn voorsprong op achtervolgers Carreno-Busta, Querrey, Anderson en Tsonga is nog steeds overbrugbaar. Ik zal tijdens die twee weken dus nog een extra tandje moeten bijsteken, want ik zou er uiteraard dolgraag terug bij zijn in Londen.

België staat van 24 tot 26 november ook voor de tweede keer in drie jaar tijd in de finale van de prestigieuze Davis Cup. Wat is het geheim?

Teamspirit en samenhorigheid zijn onze sterkste wapens. Iedereen wil er elke keer bij zijn en mijn ploegmakkers leveren dan ook telkens heroïsche prestaties. Het is uiteraard verbazingwekkend dat we opnieuw in die finale staan. We schakelden achtereenvolgens Duitsland, Italië en Australië uit en dat zijn toch grootheden in het hedendaagse tennis. In Rijsel wordt het een loodzware opdracht om de Fransen te kloppen maar een Davis Cup-titel zou natuurlijk een uniek hoogtepunt zijn voor het Belgische tennis. Ik hoop dat ik met de Masters én de Davis Cup-finale nog de kroon op het werk kan zetten voor dit seizoen.


Beleef elke forehand van David Goffin vanop de eerste rij met Play Sports. Geniet mee van de ATP World Tour Masters 1000-toernooien inclusief de ATP Finals. Op het programma de komende weken: 30/10 – 5/11: Paris Masters

12/11 -19/11: ATP Finals London

(foto belga)