Onze Mol-watcher Renzo met Pieter, 'De Mol' van 2018.

Na acht weken van intensief speuren kregen we gisteren eindelijk het antwoord op de vraag ‘Wie is de Mol?’. In een spannende finale werd priester Pieter ontmaskerd als Vlaanderens meest gezochte saboteur. Runner-up Bahador haalde het in de finaletest niet van Lloyd. De sympathieke student uit Avelgem kon zo de groepspot van 27.665 euro mee naar huis nemen. Onze De Mol-watcher Renzo had een gesprek met de finalisten.

DE MOL: PIETER

De meest omstreden kandidaat blijkt De Mol te zijn. Mag dat wel als priester?
Ja, daar was bij aanvang van het programma al heel wat over te doen in de media, maar ik wil graag verduidelijken dat ik deelnam aan ‘De Mol’ als mezelf en niet als priester. Ik ben echt gek van spelletjes en heb me daarom ook ingeschreven. Als tiener zag ik de eerste edities op tv en het was toen al een stoute droom om De Mol te zijn. Ik wou er volledig voor gaan en daar hoort dus ook liegen bij. Mijn omgeving en de Kerk reageerden heel positief op mijn deelname. Ik moet wel bekennen dat ik in het dagelijkse leven maar zelden vloek.

Hoe heb je de rol van saboteur ervaren?
Het was fantastisch om De Mol te zijn. Je bent van heel veel zaken op de hoogte, maar blijft desondanks de voorbereiding toch erg op je hoede. Je wil namelijk niet meteen door de mand vallen en dat vergde wel veel van me. Hoe meer sabotages lukten hoe zelfzekerder ik werd. Ik heb uitspraken van zowel kandidaten als mensen op straat altijd kunnen weglachen. Het werd echt een spelletje, maar het is ook wel een opluchting dat ik nu alles kan vertellen. Zo ben ik vooral benieuwd naar de reactie van mijn broer.

DE WINNAAR: LLOYD

Lloyd, gefeliciteerd, jij bent de winnaar. Was je De Mol al lang op het spoor?
Ik had vrij snel mijn bedenkingen bij Pieter, maar ik bleef toch tot het einde twijfelen. Een groen scherm bij de eliminatieronde betekent weliswaar dat je door mag naar een volgende aflevering, maar daarom zit je niet noodzakelijk op de juiste Mol. Ik besefte pas echt dat ik goed zat toen ik Pieter in de arena door de rook zag verschijnen. Hij heeft het zo geniaal gedaan.

Ben je jezelf tegen gekomen tijdens het programma?
Ja, vooral tijdens de laatste proef waarbij we ons in de diepte moesten laten vallen. Daar heb ik mentaal echt de klik moeten maken om dat hendeltje over te halen. Ook de triatlon zal me lang bijblijven omdat ik daar echt voor de winst ben gegaan. Ik had toen ook het gevoel dat ik door niemand van mijn medekandidaten verdacht werd.

Enig idee wat je met de gewonnen 27.665 euro gaat aanvangen?
Dat gaat ik allemaal opzuipen! (lacht) Nee, ik ga sowieso een deel aan het goede doel schenken zoals ik tijdens de aflevering beloofd heb. Ik zie nog wel wat ik met de rest van het geld ga doen.

DE VERLIEZEND FINALIST: BAHADOR

Jij bent de runner-up van het programma. Hoe voel je je daarbij?
Ik ben totaal niet teleurgesteld. We zijn in dit spel echt vrienden geworden en ik gun het Lloyd van harte dat hij gewonnen heeft. Ik zat trouwens ook op het juiste spoor. Ik hield Pieter al een tijdje in de gaten en kreeg steeds meer bevestiging tijdens de opdrachten. Hij is de perfecte mol geweest.

Jij kwam zelf ook heel verdacht over. Deed je dat bewust?
Ik had ter voorbereiding heel veel seizoenen van ‘De Mol’ bekeken. Ik had dus een bepaalde tactiek voor ogen en ja, het helpt uiteraard om zelf wat steken te laten vallen. Pas toen ik de afleveringen op tv zag, besefte ik hoe verdacht ik wel overkwam. Het was geweldig om ook al die theorieën online te lezen. Ik vroeg me soms af of ik niet ‘De Mol’ was en het gewoon nog niet wist.