Binnenkijken in twee mini-huisjes

Deze unieke plek gelegen aan een landbouwgebied wilden de architect en de bouwdame niet kwijt. Het huis past zich als het ware aan zijn omgeving aan en is een eenvoudige optelsom van een klein huis en een héél klein huis, en wat daartussen ligt.

De bouwdame in kwestie woonde in een veel te grote woning en besloot om het compacter aan te pakken. Ze stootte op een heel klein huisje met een schuurtje dat te koop stond. “Omdat het pand onbewoonbaar was, restte een sloop nog als enige optie. De kleine nieuwbouwwoning bevindt zich tussen een regio van grote villa’s, maar eveneens kleine huisjes”, zegt Steven Verbeke van Volt architecten.

De woning is ingeschaald in een landbouwgebied. “We wilden vermijden dat er een grote woning zou gebouwd worden. Dat zou een misplaatst resultaat geweest zijn. Alle omheiningen zijn weggehaald, waardoor je recht het veld inkijkt.”

Gekanteld

Bij het eerste ontwerp was de woning groter uitgedacht. Steven Verbeke legt uit: “Om de kosten te kunnen drukken, is de woning kleiner ontworpen zodat de bouwdame ook een mooi budget kon spenderen aan de zwemvijver die ze wenste.

Het resultaat is een woning in twee delen: het héle kleine huis staat tegen de buur aan, mooi in lijn. “Het mini-huisje is niet meer dan de tuinberging en de plek waar je aan de tafel werkt met zicht op de velden. Het kleine huis is achteruitgeschoven en wat gekanteld. Je woont er midden in de tuin, het slapen gebeurt onder het dak. Daartussen liggen de voordeur, de gang/bibliotheek, de badkamer/sauna en de zwemvijver. Van de sauna naar de zwemvijver is het maar enkele passen: een ideale combinatie.”

Door de zwemvijver als een trapezium aan te leggen, toont het geheel ook weer groter

Bewuste materiaalkeuze

Ondanks het beperkte budget is de woning opgetrokken als een houtskeletbouw, een constructiemethode die zeker niet goedkoper is dn de klassieke bouwmethode. “Naar afwerking toe hoefde er niet overal pleisterwerk aan te pas te komen. Zo zijn de iets duurdere timmerbalken aan het plafond dan ook bewust zichtbaar gelaten”, voegt de architect toe. “Opvallend aan de gevel is de verspringende breedtes van de latjes Thermowood. Door smalle en brede latjes door elkaar te gebruiken, toont de gevel breder. Door een consequente selectie van materialen zoals onder meer zink voor de leien dakdetails toont het huisje ook iets groter.”

Een blikvanger binnenskamers zijn de twee schuifdeuren aan de keuken en leefruimte die de ruimte in één schuifbeweging afsluiten of weer verruimen. Om binnen naar buiten te laten doorlopen, is gekozen voor dezelfde polybeton voor de leefruimte en het terras.

Een blikvanger zijn de twee schuifdeuren aan de keuken en leefruimte die de ruimte in één schuifbeweging afsluiten of weer verruimen.
Een blikvanger zijn de twee schuifdeuren aan de keuken en leefruimte die de ruimte in één schuifbeweging afsluiten of weer verruimen.©Dennis De Smet

Genieten van een zwemvijver

Een zwembad hoefde de bouwdame niet zozeer, wel een zwemvijver. Deze pakt ook niet uit omwille van zijn grootte, maar wel door zijn positie. Om het als pronkstuk uit te spelen, is de zwemvijver dan ook in het midden van het project geplaatst. Alle ruimten kijken er op uit. “Door de zwemvijver als een trapezium aan te leggen, toont het geheel ook weer groter. Ondanks de beperkte grootte van 32 vierkante meter is een derde van de zwemvijver een plantzone”, geeft de architect nog mee. (kcw/foto’s Dennis De Smet)

Alle omheiningen zijn weggehaald, waardoor je recht het veld inkijkt.©Dennis De Smet
Alle omheiningen zijn weggehaald, waardoor je recht het veld inkijkt.

Woonfiche

– Architect: VOLT architecten

– Type woning: koppelwoning

– E-peil/K-peil: E41/K40

– Bouwjaar/renovatiejaar: 2018-2019

– Woonoppervlakte: 120 m2

– Gezinssituatie: alleenstaande

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier