Onverhoopt succes: meer dan twee Vlamingen per dag overwegen planten van eigen bos

LIERDE – Begin dit jaar liet landmeter Johan Deprez een eigen bos aanplanten. En hij is niet de enige, zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Natuur en Bos. Sinds begin dit jaar waren er via de zogenaamde Bosbabbels al bijna 400 geïnteresseerden. Meer dan twee Vlamingen per dag. “Het overtreft nu al onze verwachtingen. Het maatschappelijk draagvlak is de afgelopen jaren veel groter geworden”, aldus Jelle De Wilde, directeur Agentschap Natuur en Bos.

“Het Grote Kippenbos heet het. Die naam hebben mijn kleinkinderen gekozen”, glimlacht Johan Deprez (63) te midden van zijn pas aangelegd bos in zijn achtertuin. “We wonen op een domein van 60 are en speelden al een tijdje met het idee om een deel ervan als bos in te richten. Ik woon hier al 27 jaar, maar heb hier al meer bomen zien verdwijnen in de buurt dan dat er zijn bijgekomen. Daarom én voor mijn kleinkinderen zijn we op gesprek geweest.” De Bosbabbels, zoals het Agentschap Natuur en Bos ze doopte, werden half januari gelanceerd. Tijdens dat vrijblijvend adviserend gesprek kom je er te weten wat er precies nodig is om je eigen bos op te richten. “Maar meer dan een stuk grond en mijn handtekening was er eigenlijk niet nodig. Het ging heel snel, op een goeie halve dag had het agentschap met een man of acht maar liefst 540 gaten geboord. Ik zie het mezelf nog niet meteen doen. (lacht) Dankzij de subsidies heeft het me alles samen zo’n 300 euro gekost, voor een eigen bos. Meer dan zijn geld waard.”

Inzetten op bedrijven

Sinds de start van de campagne vroegen al 388 mensen een Bosbabbel aan bij ‘De Bosgroepen’, een organisatie die ondersteuning biedt bij het aanplanten van een bos door particulieren. “Dat cijfer overtreft onze verwachtingen”, klinkt het bij Jelle De Wilde van Natuur en Bos. “Zo’n 10 procent zit ook al in de realisatiefase. We willen dat percentage nog stevig optrekken. De verhoging van de subsidie speelt daar ook een rol in.”

De grootste interesse komt vanuit Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. “Omdat er daar meer ruimte is voor verbetering”, weet coördinator Dries Moerloose. “Het is geen toeval dat er minder aanvragen zijn vanuit West-Vlaanderen en Limburg, die al flink wat bos hebben. Hoe dan ook merken we in het algemeen wel een stijgende interesse om meer bos in de buurt te hebben. De coronaperiode heeft het belang daarvan nog eens onderstreept, en ongetwijfeld speelt de klimaatverandering daar ook een grote rol in.”

Dankzij de subsidies heeft het me alles samen zo’n 300 euro gekost, voor een eigen bos” – Landmeter en boseigenaar Johan Deprez

Dat bevestigt ook De Wilde. “Het maatschappelijk draagvlak is veel groter geworden de afgelopen jaren. We leven jachtiger dan ooit en moeten overal en altijd bereikbaar zijn. Een bos is zowat de enige plek waar je écht tot rust kan komen. Onlangs waren er nog drie bevriende koppels die samen een stuk grond kochten om het in te richten als bos in hun buurt. Het is dan ook veeleer een ideologische keuze, of voor een visie op lange termijn. We merken ook dat steeds meer bedrijven die gedachte genegen zijn. Afgelopen week hebben we een campagne opgestart voor bedrijven. Wouter Torfs, die vorig jaar al een eigen bedrijfsbos heeft aangelegd, is ambassadeur. Net als Willy Naessens die eind dit jaar een bos van 2,1 hectare wil planten.”

Grote ambities

Met de campagne mikken ze op 500 eigenaars van één hectare. “De ambities zijn groot, maar het is niet onmogelijk. De start heeft onze verwachtingen overtroffen, maar er is nog veel werk aan de winkel.”

Daarmee doen het Agentschap voor Natuur en Bos, het Departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij en de Bosalliantie hun duit in het zakje voor meer bos. Tegen het einde van de legislatuur in 2024 wil de Vlaamse regering immers 4.000 hectare bos creëren. Minister van Omgeving Zuhal Demir is opgetogen met de eerste cijfers: “De coronacrisis heeft voor veel miserie gezorgd, maar ik onthoud toch ook één lichtpuntje: het respect voor onze natuur is nog nooit zo groot geweest. De Vlaming heeft ook het belang van natuur ontdekt. Nergens kom je beter tot rust dan tijdens een deugddoende boswandeling. Met deze campagne willen we zoveel mogelijk Vlamingen overtuigen om zelf een boompje bij te dragen aan een groener Vlaanderen”, besluit Demir.

Vlaanderens bekendste ‘boswachter’ Dieter Coppens: “Doe het voor je kinderen”

Dieter Coppens is het project erg genegen. Vorig jaar had hij het voornemen om een eigen bos te planten en ging hij op zoek naar een stuk grond. “De klimaatverandering is iets wat me al een tijdje bezig houdt. Ik lees er heel veel over, en merk soms dat er veel mensen niet van wakker liggen. Maar onze kinderen straks wel. Toen bleek dat er extra subsidies vrijkwamen om de grond om te vormen tot een bos, zijn we er voor gegaan. Het stuk is iets meer dan een hectare groot.”

Volgens Dieter heeft het alleen maar voordelen. “Een eigen bos zorgt voor meer gezonde lucht, extra biodiversiteit en je komt er ook tot rust. De boompjes zijn nog klein, maar ik ga er regelmatig in. Ook voor veel bedrijven die hun steentje willen bijdragen, kan dat een handige oplossing zijn. Want het beste wat je vandaag kan doen voor het klimaat is een boom in de grond stoppen. En als je het niet doet voor jezelf, doe het dan voor je kinderen.” (BVB)

Een eigen bos aanplanten? Meer informatie hieromtrent vind je op de website www.bosteller.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier