Bruce Springsteen en Bryan Adams verdienen pluim voor hun solidariteit met homo’s en transgenders

Bryan Adams en Bruce Springsteen annuleerden een concert omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop homoseksuelen en transgenders behandeld worden. Neen, de concerten stonden niet geprogrammeerd in Egypte, Indonesië of een ander moslimland maar in de Verenigde Staten. Mississippi en North Carolina tonen zich er van hun minst verdraagzame kant.

Bryan Adams annuleerde het concert dat gepland stond in Mississippi wegens een nieuwe wet die religieuze groeperingen en bepaalde ondernemingen het recht geeft diensten te weigeren aan homokoppels. De Canadees verklaarde dat hij zijn optreden in de stad Biloxi schrapt omdat hij niet “met een zuiver geweten” kan optreden in een staat waar “bepaalde mensen hun burgerrechten worden ontnomen omwille van hun seksuele oriëntatie”.

Bryan Adams protesteert tegen een nieuwe wet in Mississippi die religieuze groeperingen en bepaalde ondernemingen het recht geeft diensten te weigeren aan homokoppels. (foto's reuters)
Bryan Adams protesteert tegen een nieuwe wet in Mississippi die religieuze groeperingen en bepaalde ondernemingen het recht geeft diensten te weigeren aan homokoppels. (foto’s reuters)

Vorige week cancelde Bruce Springsteen zijn concert in North Carolina, waar een nieuwe wet voorschrijft dat transgenders alleen nog naar de wc van hun originele sekse mogen. Springsteen vindt de wet, die onlangs is aangenomen in de Amerikaanse staat, een aanval op de rechten van de Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender (LGBT)-gemeenschap. Volgens de zanger is de wet “een poging de vooruitgang die is geboekt op het gebied van mensenrechten voor alle inwoners ongedaan te maken.”

The Boss schaart zich achter grote bedrijven als Apple, American Airlines en Twitter die in North Carolina zitten en actie voeren tegen de wet. Springsteen biedt zijn fans zijn “diepste verontschuldigingen” aan. “Maar sommige dingen zijn belangrijker dan een rockshow en deze strijd tegen vooroordelen en onverdraagzaamheid is daar één van.”

We kunnen alleen maar bewondering hebben voor de beslissing van beide heren en hopen dat veel collega’s hun voorbeeld volgen. Na Artists Agains Apartheid in Zuid-Afrika is het tijd voor Artists Against LGBT-discrimination in de USA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier