Een garage of carport? We helpen je kiezen!

Of je het nu doet voor het comfort of om je auto te beschermen tegen de natuurelementen, een garage of carport is een goed idee als je er de plaats voor hebt. Maar wat kies je het best, en wat zijn de stappen die je moet ondernemen om tot een goed resultaat te komen? We bekijken met jou de mogelijkheden!

Het weer wordt extremer. Koudere winters, hevige regenbuien en ruk-winden die takken doen afbreken, zijn vanaf het najaar weer dagelijkse kost, om nog maar te zwijgen van de hittegolven. Allemaal weersomstandigheden die slecht zijn voor je auto en wegen op je comfort. Een stalplaats voor je auto is dus zeker geen overbodige luxe.

1. Voor- en nadelen garage en carport

Hoewel een garage en een carport beide je auto beschermen, zijn ze niet gelijk. Een carport is open, en dus rij je je auto er gewoon onder wanneer je thuiskomt. Bovendien is het een garantie voor een goede verluchting, waardoor je wagen op termijn minder last krijgt van roestvorming, omdat regen op en onder het koetswerk kan opdrogen, net als smeltwater van sneeuw.

Het voordeel van de garage is dan dat je wagen nog veiliger staat achter een poort, waardoor je wagen nog minder last heeft van de weersomstandigheden en je hem uit het zicht van mensen met minder goede bedoelingen houdt. Als de garage tegen je huis gebouwd wordt, kan je een extra ingang voorzien zodat je boodschappen rechtstreeks het huis binnen kan dragen zonder door weer en wind te moeten lopen.

Bovendien is een garage ook multifunctioneler: je kan er ook jouw fiets veilig stallen, je winterbanden opslaan of je (tuin)gereedschap in bewaren. Met een combinatie van een afgesloten garage en een carport krijg je het beste van twee werelden.

2. Kost als uitgangspunt

Afhankelijk van je noden heb je waarschijnlijk al een voorkeur voor een carport of een afgesloten garage, maar hoeveel geld wil je spenderen? Een carport is dankzij de simpele structuur goedkoper dan een garage. Er is geen poort, geen isolatie, het dak is eenvoudig, de fundering beperkt… allemaal zaken die de kost laag houden en het ook mogelijk maken om een carport zelf te bouwen, wat met een garage moeilijker is. Er bestaan bovendien een aantal geprefabriceerde oplossingen voor vrijstaande of aan je woning bevestigde carports, wat de kost ook laag houdt.

Ook voor een afgesloten garage zijn er geprefabriceerde oplossingen, in hout of zelfs volledig afgewerkte containerexemplaren in beton, waarvoor je enkel een fundering moet voorzien en eventueel een elektrische aansluiting voor verlichting of een elektrische poort. Dat laatste is trouwens ook een belangrijke kostenpost, ongeacht het type garage je wenst.

3. Bouw en vergunningen

Hoewel een carport bouwen makkelijker is dan een garage moet je toch weten wat je doet. Een constructie die niet stevig staat, is geen lang leven beschoren en kan je huis of je auto beschadigen, of erger nog: zorgen voor fysieke letsels. Weet dus waar je aan begint en roep de hulp in van een professional als je niet helemaal zeker bent. Een garage bouwen is nog ingewikkelder en vereist goede funderingen. Tenzij je beslagen bent in de bouw, laat je het dus beter over aan vaklui.

Maar wat je ook kiest en wie het onderkomen voor je auto ook bouwt, vraag eerst en vooral na bij je gemeente of dat zomaar mag. Het gaat immers om een uitbreiding van de bouw op je perceel.

In sommige gevallen is een bouwvergunning noodzakelijk, maar onder bepaalde voorwaarden (maximale oppervlakte, type dak, hoogte, bijbouw …) kan je een vrijstelling bekomen of geldt er enkel een meldingsplicht. Door je op voorhand te informeren, vermijd je problemen achteraf.

4. Ecologische extra’s

Je garage of carport hoeft trouwens niet enkel te dienen om je wagen te stallen. Waarom voorzie je geen regenwaterreservoir zodat je een gratis bron van water hebt die ideaal is voor je planten of om je auto te wassen.

Als de oriëntering goed is, kan je ook overwegen om op het dak zonnepanelen te laten installeren, wat een mooi rendement kan opleveren zonder daarvoor het dak van je huis zelf te moeten aanspreken!

En over nieuwe energieën gesproken: vergeet zeker niet om bij de bouw van je garage of carport de nodige bekabeling te voorzien om later een ‘wallbox’ te plaatsen waarmee je je elektrische of plug-in hybride wagen kan opladen. Het bespaart je een hoop extra werk achteraf.

(i.s.m. Immovlan)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier