“Waarom is het voor zoveel mannen zo moeilijk om een normale man te zijn?”

321

Pascal Kerkhove, directeur redactie De Zondag, mijmert elke week aan de ontbijttafel over de dingen des levens.

Het was een alledaags inhaalmanoeuvre op dinsdagavond, ergens onderweg tussen Roeselare en Gent op het derde rijvak. Luttele seconden na een laatste veilige blik in de achteruitkijkspiegel, werd ik bijna van de weg gemaaid door een aanstormende wagen met knipperende lichten. In diezelfde spiegel zag ik hoe een man mij met zwaaiende arm probeerde duidelijk te maken dat ik in zijn weg reed. Ik gaf met duim en wijsvinger aan dat hij veel te dicht tegen mijn bumper kleefde. Daarna maakte ik plaats en kreeg ik zijn opgestoken middenvinger als afscheid.

Ik gruwel van mannen die denken dat Schumacher hun familienaam is. Boosheid is een zwakke emotie, te vaak gebruikt als verkeerde invulling van macht of opvallende uiting van onmacht. Ik word dus niet graag boos, maar ben het steeds vaker. Op al die Schumachers die mijn buurt en alle andere straten in Vlaanderen onveilig maken. Vorig jaar werd ik zelf twee keer geflitst: 123 (gecorrigeerde snelheid) waar 120 het maximum was, 52 (gecorrigeerde snelheid) waar 50 was toegelaten. Zo was ik goed voor 106 euro boete en 2 van de 3.747.978 snelheidsovertredingen in 2018. Je leest het goed: 3.747.978, of 10.268 per dag. Het zou zomaar een cijfer kunnen zijn. Het aantal keren dat we elkaar kussen, complimenteren of strelen. Niet dus, het behelst de Schumachers onder ons. En het maakt me… boos. Ongetwijfeld kost het mij ooit een pak slaag, maar geen Schumacher passeert mij nog zonder een afkeurend gebaar, minachtend lachje of cynisch applaus. Stiekem hoop ik zelfs op een vorm van collectieve ‘het is genoeg geweest’. Want dat is het toch, niet?

Wat is dat overigens met al die mannen? Roekeloos rijden, stalking, vechtpartijen op café, familiaal of seksueel geweld, moord… Je noemt het, je krijgt het. In alles wat niet hoort, bezetten we als mannen moeiteloos de top 5. Weet iemand waarom het voor zoveel mannen zo moeilijk is om een normale man te zijn? Ik ken het antwoord niet, vele regerende mannen met mij ook niet. En ja, het mag anders. Ik stem volgende week zondag op een vrouw. Jij?

Maak er een fijne dag van.

Groeten,

Pascal