Prudent en Gerti Thomis uit Zonhoven wilden hun te grote woning inruilen voor een kleiner appartement. Uiteindelijk hebben ze een nieuwe woning gebouwd, vlak naast hun zoon. Ze zijn tevreden over het bouwtraject dat volledig naar behoren verliep, maar zijn vooral lovend over het ontwerp dat door hun architect werd aangeleverd.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Dirk Nijsten)

Omdat hun woning met 11 are grond veel te groot was, besloot het koppel na 40 jaar om de stap te zetten en te verhuizen. “We hadden aan onze woning zelf ook al veel verbouwd en vervangen in verschillende fases, en dat was nu echt wel genoeg geweest.”

Alles uitbesteed

Het actieve koppel zestigers wilde graag uitkijken naar een appartement in Zonhoven. Ze staakten hun zoektocht al snel toen ze de aankoopprijzen zagen en ze de vergelijking met een nieuwe woning maakten.

Aangezien hun zoon een naastliggende bouwgrond in het bezit had die voldoende groot was voor hun idee, was de beslissing niet veel later gemaakt om net buiten de dorpskern hun nieuwe woonst te bouwen.

De grondoppervlakte van 245 vierkante meter beviel hen helemaal. Voor de bouwheer was het ook van belang dat de woning van A tot Z werd gebouwd. “Vooral de administratieve rompslomp was helemaal niet meer aan ons besteed”, zegt Prudent.

Het overdekte terras loopt over de hele breedte van de achtergevel met zicht op de natuur.

De woning is een atypisch voorbeeld voor zestigplussers die eerder aan gemakkelijk wonen op het gelijkvloers denken. Het wonen gebeurt volledig op de eerste verdieping. “Mocht het koppel later minder mobiel zijn, dan is het mogelijk om een lift op de rechte steektrap te installeren.”

“Vanop hun verdieping hebben ze een prachtig zicht op de omgeving. Extra pluspunt is dat niemand kan binnenkijken. Het overdekte terras loopt over de hele breedte van de achtergevel met zicht op de natuur.”

“De dakuitkraging legt in de zomer schaduw op het glasvlak en biedt bescherming tegen oververhitting. De carport biedt tegelijk ook een overdekte toegang tot de woning en heeft een geïntegreerde tuinberging. Het tuintje zelf is even compact als de woning”, licht architect Dirk Nijsten toe.

Gemakkelijk kortbij

De nieuwbouw hoefde overigens geen zorg- of kangoeroewoning te worden en heeft daar ook niet de intentie toe. Zolang de ouders en hun zoon elkaar kunnen verder helpen als het nodig is, was het voor beide partijen prima.

“Het is bijzonder fijn om zo kortbij te wonen. Voorheen kwam hij vaak over de middag langs, vandaag zien we elkaar regelmatig, zonder dat we elkaars deuren hoeven plat te lopen”, aldus het koppel.

Steentapijt

Door de woning bijzonder compact op te vatten, is er tegemoet gekomen aan het lagere vooropgestelde budget. “Er is veel tijd gegaan naar de ontwerpgesprekken waarbij we als architect hun leefgewoonten leerden kennen.”

“Al snel was duidelijk dat ze wel graag naast hun zoon wilden wonen, maar niet dat ze zijn woning wilden kopiëren”, herinnert de architect zich. Ze wensten een open, lichtrijke woning met weids zicht. Behalve de witte crepi en het steentapijt binnen bestond er geen voorliefde voor een bepaald materiaal.”

Altijd in contact

“Zelf vonden we het ook belangrijk om samen altijd contact te hebben met elkaar in huis, ook al zitten we niet in dezelfde ruimte. De vide vinden we dan ook het meest geslaagd. Die verbindt ons altijd. Verder leven we bij wijze van spreken continu naast onze raam. We hebben een continu zicht op buiten.”

Met de verschillende wensen kreeg de architect carte blanche voor het ontwerp, dat meteen als gegoten zat. “We hadden zelf heel wat beeldmateriaal en woningen bekeken en hadden wel een idee van hoe onze woning er zou kunnen uitzien, maar over dit ontwerp waren we meteen lovend.”

Een half jaar later startte de bouw die ook vlekkeloos mocht verlopen. Na een jaar bouwen – een klassieke constructie -was de nieuwbouw gefinaliseerd en kon het koppel al verhuizen.

Door de compactheid, de stevige isolatieschil en de investering in zonnepanelen zijn het E-peil 9 en S-peil 27 behaald.

Woonfiche

  • Locatie: Zonhoven
  • Architect: Dirk Nijsten
  • Type woning: rijwoning
  • E-peil: 9, S-peil 27
  • Bouwjaar: 2020
  • Woonoppervlakte: 155 m2
  • Gezinssituatie: koppel