Complimenten geven en krijgen: zo doe je het

Het voelt nog te vaak als ongemakkelijk aan: een complimentje geven of er zelf eentje krijgen. Nochtans zorgen complimenten ervoor dat zowel de gever als de ontvanger er blijer van worden. Daarom enkele tips zodat je voortaan vlot complimentjes geeft en in ontvangst neemt. En ook helemaal klaar bent voor de  Complimentendag, die wereldwijd valt op 1 maart.

Complimenten geven

Of je nu een complimentje wil geven aan een van je vrienden, iemand van je familie of aan een collega of aan wie dan ook; met het ABC van de complimenten, wordt goede complimenten geven kinderspel.

A = Accuraat. Je compliment is een positieve opmerking gebaseerd op feiten die kloppen. Bijvoorbeeld: Ik vind het fijn dat jij altijd wil luisteren naar mijn problemen, ook al zijn ze soms echt niet belangrijk. Of: Knap hoe jij dat probleem efficiënt hebt opgelost.
B = Believable. Je compliment is geloofwaardig en oprecht. Strooi dus niet constant met complimentjes anders kom je al snel als ongeloofwaardig over. Geef alleen een complimentje als je het oprecht meent. Neem er ook je tijd voor. Zeg het niet zomaar tussen neus en lippen door: dan komt je positieve boodschap veel minder sterk over.
C = Constructive. Zorg ervoor dat de ontvanger daadwerkelijk iets heeft aan je compliment. Blijf niet vaag maar wees zo concreet mogelijk. Zeg bijvoorbeeld niet: het eten smaakte heel erg goed maar vertel waarom je het zo lekker vond. Of: Zeg niet gewoon ‘goed gedaan’ maar zeg erbij wat je precies vindt dat de ander goed gedaan heeft.

Complimenten krijgen

De meesten reageren onzeker op een compliment en antwoorden vaak met een schaapachtig lachje. Toch is een compliment in ontvangst nemen, helemaal niet moeilijk: een vriendelijke, simpele dankjewel volstaat.

Wat je zeker niet hoeft te doen, is het compliment afzwakken. Als iemand bijvoorbeeld zegt ‘Ach wat een mooie trui heb je aan’ of ‘goed gedaan’, antwoord dan niet met ‘oh t was maar een koopje of ‘het was geen moeite’ terwijl je er toch veel werk aan besteed hebt.

Reageer ook niet met een tegencompliment: de ander geeft je een compliment omdat hij het meent, niet om er zelf eentje terug te krijgen. Antwoord je met een compliment, dan verliezen beide complimenten hun sérieux.

Meer weten over complimenten? Check dan complimentendag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier