Vastgoedtip op zondag: Maak kennis met het EPC gemeenschappelijke delen

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren, en het leven in een mede-eigendom.

De kans is klein dat je nog nooit gehoord hebt van het EPC of Energieprestatiecertificaat. Dat geeft aan hoe energiezuinig een appartement of woning is. Als eigenaar van een appartement wil je ook weten wat de energieprestatie is van de rest van het gebouw en hoe je die kan verbeteren. Meestal zijn er meerdere eigenaars die samen moeten beslissen over de renovatie van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Daarom is er nu ook een EPC voor de gemeenschappelijke delen.

  1. Wat zijn de gemeenschappelijke delen?

Onder gemeenschappelijke delen vallen het dak, de buitenmuren en de vloer. Ook vensters, deuren en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes horen hierbij, net als de collectieve installaties voor verwarming en warm water. Kortom, alles waarover de eigenaars samen moeten beslissen.

  1. Aanbevelingen

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A. Hiermee zie je in één oogopslag welke delen van het gebouw energiezuinig zijn en welke niet. Op basis van de aanbevelingen die in het EPC staan, kunnen eigenaars beslissen hoe ze een renovatie kunnen aanpakken.

  1. Verplicht tegen 2022

Tegen 1 januari 2022 moet elk appartementsgebouw over zo’n EPC voor gemeenschappelijke delen beschikken. Je kan het nieuwe EPC wel al laten opmaken vanaf 2020, zo heb je het zeker op tijd. Het EPC is tien jaar geldig, maar als de gemeenschappelijke delen intussen gerenoveerd worden, moet je het weer laten updaten.

www.cib.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier