Een op de vijf vindt ‘fout cadeau’ onder de kerstboom

Ga je de komende dagen nog op cadeautjesjacht, dan denk je beter goed na over de inhoud van het pakje dat je wil geven. Vorig jaar vond 22 procent van de mensen minstens één geschenk onder de kerstboom waar hij of zij niet blij mee was. Dat blijkt uit een onderzoek van zoekertjessite 2dehands.

Ruim één op de vijf Belgen vond vorig jaar een fout kerstcadeau onder de kerstboom. Tot die vaststelling kwam het onderzoeksbureau iVOX dat in opdracht van de zoekertjessite 2dehands een online onderzoek voerde bij 1.000 Belgen. Bij 11 procent van de ondervraagden ging het zelfs over meer dan één geschenk waar ze niet blij mee waren. Franstaligen (25,9 procent) zijn blijkbaar net iets vaker ontevreden over hun kerstgeschenk dan Vlamingen (17,7 procent). Onder de taalgrens heeft men er ook minder problemen mee om dit open en bloot te laten blijken. Eén op de drie Franstaligen biecht aan de schenker op dat hij of zij het cadeau niet leuk vindt. In Vlaanderen is dat slechts één op de tien. De overgrote meerderheid van de Vlamingen is van oordeel dat dit onrespectvol is of durft het gewoon niet te zeggen aan de persoon die het geschenk aanbiedt.

Geen geheim

De helft van de mensen die vorig jaar een fout cadeau kregen, hielden het toch gewoon bij. Dat was het geval voor 62,7 procent van de Vlamingen en 43 procent van de Franstaligen. Wie toch besliste om zich van een fout kerstgeschenk te ontdoen, heeft het in 25 procent van de gevallen gewoon weggegeven, 17 procent gaat het omruilen in de winkel en 11,8 procent verkoopt het geschenk gewoon door. Uit het onderzoek van 2dehands blijkt dat sommige mensen er echt geen gras over laten groeien. De kerststronk was amper aangesneden of het ongewenste cadeau werd al online te koop aangeboden. “In de vooravond van 24 december doken de eerste foute kerstcadeaus al op onze zoekertjessite op”, vertelt Aleksandra Vidanovski van 2dehands. “De vraag is of dit ook komende donderdag het geval zal zijn, nu we kerst noodgedwongen in zeer beperkte kring zullen vieren. De meeste foute cadeaus zijn doorgaans producten die mensen al hadden of die niet in de smaak vielen. Mensen maken er trouwens ook geen geheim van en plaatsen steeds vaker bij hun zoekertje de melding dat het om een fout cadeau gaat. Zo weten potentiële kopers meteen dat het product nog niet gebruikt is. Er zijn dan ook vaak gouden zaken te doen voor wie nog op zoek is naar cadeaus voor de eindejaarsperiode.”

Ontspullen geeft rust

Iets minder dan de helft van de ondervraagden zegt cadeaus weg te doen omdat ‘ontspullen’ hen rust geeft. Een op de drie wil er iemand anders blij mee maken, één op de vijf doet het om ecologische redenen en een kleine minderheid haalt financiële motieven aan. “Waarom zou je de ongewenste spullen niet verkopen zodat iemand anders ze nog kan gebruiken?”, vervolgt Aleksandra Vidanovski. “Met het geld dat je op die manier verdient, koop je iets leuks voor jezelf. Je kunt jezelf dus een plezier doen als je die foute cadeaus geen stof laat vergaren.” Mensen die hun foute geschenken niet doorverkopen, hebben daar diverse redenen voor: ze vinden het ‘not done’, denken dat de schenker zich beledigd zou voelen of gaan ervan uit dat de verkoop toch niet veel zou opbrengen. Eén op de vier geeft een fout kerstcadeau liever weg dan het te verkopen.

 

Top 5 van de foute kerstcadeaus

1.kleding: 27,9%

2.decoratieartikelen: 18,4%

3.parfum/cosmetica: 16,2%

4.boeken/strips: 14,6%

5.cadeaubonnen: 13,4%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier