Vastgoedtip op zondag: Mag de huurder zomaar zonnepanelen leggen?

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Door de historisch hoge energieprijzen is het investeren in zonnepanelen een no-brainer geworden. Maar wat als je een woning verhuurt waarop nog geen zonnepanelen liggen, en de huurder zelf besluit om zonnepanelen te leggen? Kan dat zomaar?

1. Akkoord verhuurder

De huurder kan niet eenvoudigweg zonnepanelen op het dak plaatsen zonder voorafgaand akkoord van de verhuurder. De huurder moet het goed immers in dezelfde staat teruggeven als waarin hij het ontvangen heeft. De plaatsing van zonnepanelen op het dak wijzigt de structuur van het gehuurde goed, om nog niet te spreken van het esthetisch aspect van deze ingreep. Bovendien zijn de panelen in principe niet wegneembaar zonder beschadiging van het dak.

2. Mobiele panelen

Enkel als de huurder zou beslissen om mobiele zonnepanelen te plaatsen die niet verankerd zijn in het gebouw zelf, heeft hij geen toelating nodig.

3. Afspraken neerschrijven in huurcontract

Hoe dan ook worden de afspraken best duidelijk in het huurcontract neergeschreven, zowel wat de kostprijs van de werken betreft als het lot van de panelen bij het einde van de huur. Zo kan men bijvoorbeeld voorzien dat de verhuurder bij het einde van de huur automatisch eigenaar wordt van de panelen, maar dat hij de huurder een vergoeding betaalt voor de (rest)waarde van de installatie. Of hoe goede afspraken zoals steeds goede vrienden maken.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier