Kijk- en luistergeld betalen om de vrt te redden? Eerst Thuis en Hallo Televisie afvoeren!

Na het uitlekken van het besparingsplan van de vrt gaan er stemmen op om het kijk- en luistergeld terug in te voeren. Of om ons via de belastingbrief te laten kiezen of we wel of niet wensen te betalen voor de openbare omroep. En wie niet betaalt, kan niet meer kijken. Interessant idee. Maar als we betalen, krijgen we dan ook inspraak? Wat mij betreft, mogen spelletjesprogramma’s als ‘Blokken’, fictiereeksen als ‘Thuis’ en misbaksels als ‘Hallo Televisie’ meteen afgevoerd worden. Entertainment kan toch perfect aan de commerciële zenders overgelaten worden?

 

Qua timing kan het tellen. Het besparingsplan van de vrt lekte quasi gelijktijdig uit met het heropstarten van ‘Hallo Televisie’. Dat kan toch onmogelijk toeval zijn? Neen de ‘lekker’ wil hiermee duidelijk maken dat de absolute afgrond dreigt als de 286 personeelsleden daadwerkelijk moeten afvloeien want dat we met ‘Hallo Televisie’ nu al de bodem bereikt hebben. Een programma over mensen die televisie kijken? Amper vijftien jaar geleden haalden alleen professionals als presentatoren, journalisten en acteurs het scherm.

Nobody’s die kijken naar andere nobody’s: what de fuck vrt?

Sinds de onophoudelijke reality tv-diarree moet je al vreemde dingen doen om niet op tv te komen. En wat gebeurt er nu? Er wordt een programma gemaakt met nobody’s die zitten te kijken naar andere nobody’s die samen aan tafel zitten en allerlei onzin uitkramen. What ‘s next? Een programma met pipo’s die de spitante opmerkingen uit ‘Hallo Televisie’ becommentariëren? Hierbij passen enkel de gevleugelde woorden die Joost Vandecasteele twitterde toen hij dit programma voor het eerst (en laatst) zag: ‘what de fuck vrt, what de fuck?’

Een kerntaak van de openbare omroep is onderscheidend te zijn van wat de andere zenders aanbieden. Met ‘Hallo Televisie’ voldoet men perfect aan deze vereiste. Geen enkele andere zender zakte immers zo laag. Maar met onderscheidend werd uiteraard bedoeld dat er programma’s moeten gemaakt worden die minder populair zijn, maar wel een meerwaarde bieden. Die iets te betekenen hebben voor een kleinere groep kijkers die elders niet aan hun trekken komen. Wetenschap, natuur, alternatieve muziek, boeken, informatie, diepgravende journalistiek, duiding, minder populaire sporten, de betere (kinder)films en televisiereeksen, consumenteninfo,… De lijst met onderwerpen die de vrt kan brengen, is zeer uitgebreid.

Waarom opbieden om peperdure voetbalrechten binnen te halen?

thuis_ongewenst_packshot_dfsdhjd_640Bestaat het risico dan dat het een elitaire zender wordt die slechts een zeer klein publiek aanspreekt? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het zal volledig afhangen van de keuze van de programma’s én de manier waarop die gebracht worden. Maar waarom zou er gemeenschapsgeld moeten betaald worden om grijsgedraaide films als ‘Titanic’ of ‘Die Hard’ nog maar eens uit te zenden, spelprogramma’s als ‘Blokken’ aan te kopen of soaps als ‘Thuis’ te maken? Niets mis mee hoor, maar dergelijke zaken kan je toch allemaal op de commerciële zenders bekijken?

Waarom wordt er opgeboden om de peperdure voetbalrechten binnen te halen? Met een fractie van dit geld kan je de liefhebbers van volleybal, basketbal, hockey, tafeltennis en een hele reeks anders sporten plezieren.

Personeel aan boord houden

De middelen die vrij komen door te snoeien in cheap (maar duur betaald) entertainment en dure sportprogramma’s, kunnen gebruikt worden om een deel van de 286 personeelsleden aan boord te houden. Want programma’s maken die er echt toe doen, vergen uiteraard voldoende getalenteerde mensen. Aan een uitstekende openbare omroep willen we trouwens best ons steentje bijdragen, zelfs door een vakje op onze belastingbrief aan te kruisen. Maar zolang er programma’s als ‘Hallo Televisie’ op ons blijven afkomen, moeten ze daar in de Reyerslaan niet op rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier