Moet je een verkeersboete die je in het buitenland oploopt betalen?

Je gaat met je wagen op vakantie naar het buitenland en wordt daar geflitst. Wordt de boete naar je thuis toegestuurd en moet je die ook betalen?

De boete wordt zeer waarschijnlijk wel degelijk naar je thuis gestuurd. Tussen Europese lidstaten worden de gegevens over de identiteit van de bestuurder en nummerplaat namelijk onderling uitgewisseld voor bepaalde overtredingen (zoals bijvoorbeeld snelheidsovertredingen). De boete wordt vermoedelijk ook effectief ingevorderd. Betaal je ze niet spontaan, dan komen er vaak verdere kosten bij. Wil je de boete betwisten, dan moet je de plaatselijke spelregels naleven. Kijk op de boete na wat je precies moet doen.
De boete moet vergezeld zijn van extra informatie in je eigen taal. Gebeurt dat niet, dan moet je strikt gezien niet betalen. Toch doe je dit maar beter wel. De boete komt in het land waar je ze opliep namelijk niet te vervallen. Soms adviseert men om in dit geval een aangetekende brief te sturen waarin je vraagt om een vertaling in je eigen taal. Het gebeurt dan wel eens dat niet langer wordt aangedrongen en de boete wordt geseponeerd.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

(bron omslagfoto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier