Expert Dirk Van Damme moet onderwijs moderniseren

2495
Dirk Van Damme wil tegen eind 2023 een goed concept neerleggen. (foto Belga)©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Dirk Van Damme wil tegen eind 2023 een goed concept neerleggen. (foto Belga)©NICOLAS MAETERLINCK BELGA

Onderwijsexpert Dirk Van Damme gaat in opdracht van de Vlaamse regering een commissie leiden die een modern school- en personeelsbeleid voor het onderwijs moet uittekenen. “We moeten het hele systeem herdenken”, zegt minister Weyts.

“Ons onderwijs staat voor grote uitdagingen”, stelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “De onderwijskwaliteit staat al vele jaren onder druk en we kampen met een lerarentekort. We deden al enkele belangrijke hervormingen, maar op lange termijn zou het goed zijn om het hele systeem te herdenken. De onafhankelijke Commissie van Wijzen die we nu oprichten, kan vertrekkend van een wit blad een blauwdruk uitwerken voor een modern beleid op vlak van personeel, professionalisering en schoolorganisatie. Deze commissie met onderwijsexperten, schoolleiders, leerkrachten en HR-experten wordt voorgezeten door Dirk Van Damme. Als professor Onderwijskunde en voormalig kabinetschef van Onderwijsminister Frank Vandenbroucke is hij de geknipte man.”

In de luwte werken

“Het hele dossier van het lerarenloopbaanpact gaat al vier legislaturen mee zonder dat er echt een doorbraak komt”, reageert Dirk Van Damme. “Ik vind het een goed idee van de minister om met een groep mensen die de problematiek goed kennen in de luwte te werken aan een inhoudelijk stevig concept. Heel wat zaken zijn aan modernisering toe. Zo’n 30 procent van de jonge leerkrachten verlaat na vijf jaar het onderwijs, mensen die met volle goesting begonnen zijn, maar er de brui aan geven door de manier waarop het onderwijs met jonge talenten omgaat. Zij moeten lesuren bij elkaar sprokkelen en krijgen de moeilijkste klassen. We moeten in het onderwijs gaan naar een veel modernere arbeidsregeling. Ik heb de vrijheid gehad om de commissie zelf samen te stellen en daar zijn ook enkele specialisten in arbeidsrelaties bij. Tegen eind 2023 willen we een goed concept neerleggen.”