Directeur redactie Pascal Kerkhove legt uit waarom De Zondag de komende weken alleen online zal verschijnen

Beste Zondagslezer,

Goeiemorgen.

Als je thuis bent, even op wandel in jouw stad of dorp, in de supermarkt of toch op het werk, je merkt het meteen en overal: er klopt iets niet. Corona is ongemeen brutaal, slaat diepe wonden, zaait angst en ongerustheid, maakt zieken en doden, dwingt ons tot nadenken en herbronnen, appelleert ook aan onze schone kant en inspireert tot een ongeziene golf van solidariteit. Heel soms lijkt het zelfs alsof we nu alweer van elkaar houden. We loven onze onderwijzers, kassiersters, vuilnisophalers en al wie nog in de weer is om ons leven draaiende te houden. We applaudisseren, hangen massaal witte lakens uit het raam en zingen luidkeels voor onze fantastische zorgverleners. Het is allemaal even hartverwarmend als terecht.

Alleen, er ontbreekt iets. Iets wat er voordien altijd was en waarvan we dachten dat het er altijd zou zijn. Iets waarvan we zelfs niet meer wisten dat het er was, net omdat het er gewoon was. Er ontbreekt contact, écht contact. Het gevoel van haar zachte hand op jouw huid, een vluchtige kus op oma’s wang, jouw voet onverwacht tegen haar knie, een lief woord op fluistertoon in het oor van je kleinkind, een bemoedigend schouderklopje van een collega, een warme knuffel met een vriend… Het was er allemaal. En we deden het allemaal, de een al wat meer dan de ander, maar het was er. Zomaar, en met de zachte macht van de gewoonte.

Zou het anders zijn met De Zondag? Twintig jaar al ligt onze krant er, elke zondag ergens tussen jou en die croissant of pistolet in. En we namen hem allemaal mee, ja ook hier de een al wat meer dan de andere, maar we deden het. Zomaar, en met die andere macht van de gewoonte: je weet vaak niet wat je hebt tot je het mist.

Na vandaag ligt De Zondag voor vijf weken niet meer bij de bakker of in de supermarkt. We blijven hem maken, zo mogelijk met nog meer liefde dan voorheen, maar dan alleen digitaal. We laten corona onze vaste afspraak op zondag niet afpakken, maar het moet wel even anders en het kost ons beiden wat meer moeite. Wij om De Zondag te maken, jullie om De Zondag te lezen en van te genieten. Kijk graag even op de laatste pagina van deze krant, daar wordt haarfijn uitgelegd waar en hoe je dat kan doen. Mag ik hierbij nog een oproep doen aan iedereen in de buurt van mensen die nog niet in de digitale wereld vertoeven: vertel het verder en help elkaar. 1,5 miljoen mensen lezen wekelijks De Zondag. Man, vrouw, jong én oud, het zou fijn zijn als we solidair en creatief de weg vinden om dat te blijven doen. Samen tegen corona.

“Beste lezer en  adverteerder, laat ons niet in de steek. Wij zien jullie graag én hebben jullie nodig.”

We zijn met De Zondag dus even weg maar niet helemaal. Wie liefheeft, moet soms kunnen loslaten. En waarom zouden we in die weken samen niet terugvallen op een bekende oerkracht: genieten van wat we hebben én van het groeiend verlangen om elkaar weer echt te voelen op zondag 5 mei. Als corona het toelaat, zijn we er die zondag ook weer op papier. De zondag als jouw dag, De Zondag als jouw krant.

Beste lezer van De Zondag, beste adverteerder in De Zondag, corona leert ons een essentiële les: in moeilijke tijden herkent een mens weer wie of wat echt belangrijk is in zijn leven. Voor het team van De Zondag is het duidelijk: wij waren dat voor jullie, jullie zijn en blijven dat voor ons. Daarom, als ik naast mijn dank voor jullie vertrouwen ook dit mag vragen: laat ons niet in de steek. Wij hebben jullie nodig.

Beste zondagslezer, je hebt vandaag een uniek exemplaar van De Zondag in handen. Je deed de moeite om veilig tot bij de lokale bakker, slager, winkel of supermarkt te stappen en hem mee te nemen. Denk de komende weken graag ook aan die mensen, zolang de overheid ons toelaat om de noodzakelijke boodschappen te doen. Er wachten ons moeilijke weken waarin iedereen nog meer op de proef wordt gesteld. Meer zieken, meer doden, meer angst, meer nervositeit, meer problemen… het komt allemaal op ons af. Daarom, lieve mensen, heb moed, hou vol, help elkaar, wees begripvol, doe wat de overheid ons vraagt én luister naar de juiste mensen. Dat zijn niét de hardste roepers, de vele charlatans of sensatiezoekers, dat zijn wél deskundige virologen als Marc Van Ranst en zijn collega’s. Straks – juist, als alles weer normaal wordt – pakken we iedereen en alles weer stevig vast. Onze geliefden, onze ouders, kinderen en kleinkinderen, onze opa’s en oma’s, onze vrienden, onze kennissen, onze collega’s én, als jullie dat goed vinden, ook De Zondag.

Willen we elkaar dat beloven ?

Maak er een fijne en gezonde zondag van.

Pascal Kerkhove,

directeur redactie De Zondag

Reageren? pascal.kerkhove@roularta.be

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier