De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De Pluim van deze week is voor Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid voor Groen.

Al jaren is het onderwerp van politiek, religieus en maatschappelijk debat: het onverdoofd slachten van dieren. Een gruwelijk gebruik, als je het mij vraagt, dat geen religieuze of andere voorwendselen verdraagt. Net als het afslachten van mensen dat niet doet. Toch is het vandaag mogelijk in ons land, onverdoofd slachten om religieuze redenen. Vooral moslims en joden doen het. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij hier komaf mee wil maken. Maar verder dan een eerste stap is hij niet gekomen: het verbod op onverdoofd slachten in tijdelijke slachthuizen. Met andere woorden, in erkende slachthuizen kan het wel nog.

En daar wil Hermes Sanctorum nu komaf mee maken. Hij dient een wetsvoorstel in voor een totaal verbod. En dat verdient respect. Want populair maakt hij zich niet bij grote groepen van de bevolking. Ook in eigen partij ligt het thema gevoelig. En de dieren, de grote winnaars van de wet, mogen niet stemmen. Weinig politici die ondanks die drie premisses toch zouden doorzetten.

Sanctorum doet het uit overtuiging. Uit empathie met dieren. Dat getuigt van politieke moed. En dat verdient een pluim. Nu maar hopen dat N-VA, sp.a en Groen woord houden. Want zij hebben op de bühne ook al beloofd naar dat totaalverbod te streven. Dan heeft Sanctorum zijn meerderheid. Het zou mij trouwens verbazen welke motivatie een partij als Open VLD kan opwerpen tegen een totaalverbod. Maar goed, in de politiek weet je nooit.

En zeg, de Hermes-wet zou dat geen mooie naam zijn? Een eerbetoon aan de moedige initiatiefnemer? Van ons krijgt hij alvast deze pluim.