Frans en Lynn werden eigenaars van een prachtige witte hoeve. Ze gingen bijzonder respectvol om met de renovatie en uitbreiding van het pand dat vooral Frans nauw aan het hart lag. De oorspronkelijke schuur maakt vandaag mee deel uit van de woning.

(Tekst: Kelly Cuypers / Beeld: JM Fotografie)

De ouders van Frans wonen schuin tegenover hun woning. Vanaf zijn kleutertijd kwam hij regelmatig in het huis waar ze vandaag wonen. Doorheen de jaren ontstond er een heel naast contact met de vorige eigenares.

“Voor mij was ze net een grootmoeder. De woning was één van de eerste huizen in de straat en werd vroeger gebruikt als kleine boerderij. In de jaren zestig is er een woonhuis aangebouwd. In 2016 kregen we de unieke kans om dit huis te kopen. Eind 2017 zijn we begonnen met de verbouwingen en een jaar later konden we al verhuizen”, blikt Frans terug.

Herkenbaar houden

Het eerste idee voor de renovatie was om zoveel mogelijk intact te houden. “Doordat dit huis een bijzondere emotionele waarde heeft, wilden we absoluut dat het herkenbaar bleef. We wilden de oude woning in eer laten en een eigentijdse en eigenzinnige toets geven aan de verbouwing”, licht Lynn toe.

De ruimtes mochten wel een volledig andere invulling krijgen. “Zo is de vroegere zithoek nu onze slaapkamer geworden. De keuken, waar ik als kind vroeger vaak speelde, is nu de speelruimte voor mijn eigen kinderen geworden”, vertelt Frans.

Oude elementen uit het bestaande huis moesten behouden blijven, zoals een bakstenen muur boven de keuken, een houten plafond in de slaapkamer en de witte voorgevel. In de speelhoek/bureauruimte geeft een steunbalk subtiel de contouren van het oude huis aan.

Natuurlijke flow

De focuspunten waren licht en het gevoel dat binnen en buiten in elkaar overvloeien. Een driehoeksraam in de nok zorgt ’s morgens bijvoorbeeld voor een unieke lichtinval in de keuken. Lynn vervolgt: “Via onze hoekramen hebben we een maximaal zicht naar buiten toe. We genieten ook vanuit de binnenpatio. Via het schuifraam hebben we een natuurlijke flow tussen onze keuken en de voortuin.”

Een kleine beperking die meteen ook een focuspunt werd, was de positie van de woning, pal in het midden van het perceel. Frans: “Onze voortuin biedt heel de dag zon, onze achtertuin biedt meer schaduw door de hoge bomen van het bos. De tuinaanleg moet er nu voor zorgen dat de voortuin een uitnodigende plek wordt om te vertoeven.”

Mooie blikvangers

Het resultaat is een mooi samenspel van witte en zwarte tinten en houtaccenten. Het zwart aluminium plaatwerk aan de bijbouw en de zwarte stalen dakstructuur combineren zich perfect met houten latten van ongelijke breedte in walnootkleur. Het geheel krijgt zo een warm uiterlijk.

“De architect heeft ervoor gezorgd dat modern en oud elkaar perfect aanvullen. Binnen zorgt de patio voor een doorkijk naar het oude huis, waardoor er altijd een connectie is met de geschiedenis van het huis”, zegt Frans.

De kast die voor de scheiding zorgt tussen de zithoek en inkomhal, waarin ook het gastentoilet verwerkt zit, is het middelpunt van de woonruimte. De kast is gemaakt van notelaarhout en brengt warmte in de ruimte.

De keukenwand is zwart en kan volledig gesloten worden met schuifpanelen zodat geen enkel toestel zichtbaar is. “Op termijn willen we een keukenblok uit marmer, zodat die een mooi contrast vormt met de zwarte keukenwand”, geeft het koppel nog mee.

Tot slot vinden we ook de stalen spanten van het dak wel apart. Het zorgt voor een enorm ruimtegevoel. ’s Avonds worden ze geaccentueerd met ledverlichting.

Woonfiche

  • Locatie: Kapellen
  • Architect: Christophe Baetens
  • Type woning: vrijstaand
  • Renovatieperiode: 2018
  • Woonoppervlakte: 200 m²
  • Gezinssituatie: gezin met 2 kinderen