Binnenkijken in een lichtrijke woning: Leven van beneden tot boven

Deze rijwoning in hartje Hasselt uit eind jaren vijftig was te klein geworden voor een gezin. Omwille van de verouderde technieken, het enkel glas en het gebrek aan isolatie was een renovatie heel erg nodig. Het grote verschil met vroeger is dat de bewoners nu van hun hele woning én van het uitzicht over de mooie stadstuin en achterliggende groene tuinen van het bouwblok genieten.

(Tekst: Kelly Cuypers/Foto’s: Kristof Mariën)

De bewoners leefden, net zoals de marktkramers die er vroeger woonden, op de eerste en tweede verdieping. De hoge garage op het gelijkvloers werd gebruikt als magazijn en had ook voor dit gezin nog geen toegevoegde waarde gebracht. Na vijf jaar besloot het koppel om de woning grondig aan te pakken. Ideaal om te weten naar waar ze op zoek waren: licht, ruimte en contact met de tuin.

Gelijkvloers eindelijk benut

Door het openwerken van het gelijkvloers werd er plots veel mogelijk om deze verdieping volwaardig te gebruiken. Architect Kristof Benaets van De Gouden Liniaal Architecten licht zijn project toe: “De bestaande hoofdwoning hebben we grotendeels behouden. De achtergevel op het gelijkvloers en de achterbouwsels op de eerste verdieping braken we af en voorzagen we van een tweelaagse achterbouw die het ruwbouw-afbouwprincipe hanteert. Zichtbare metselwerkmuren dragen zichtbare houten balkenlagen en geven, samen met het bronskleurig buitenschrijnwerk van de achtergevel, de achterbouw een andere sfeer en uitstraling mee dan de hoofdwoning.”

De leefruimtes zijn omwille van de compacte footprint, en het idee om de garage te behouden, gespreid over de twee onderste verdiepen. “Achteraan creëerden we een nieuwe leefkeuken, met erboven een polyvalente tuinkamer die we als bureau, tv-hoek en/of speelruimte kunnen gebruiken. De beide ruimtes zijn open gewerkt naar de stadstuin. De naar achter geschoven trap kreeg een plaats in het nieuwe centrum van de woning. Zo ontstaat er op het gelijkvloers een ruime inkomhal die dubbel dienstdoet als fietsenstalling.”

Om de tijd van toen te laten herleven, zijn onder meer een gepolierde betonvloer op het gelijkvloers, naar ana-logie van het voormalige magazijn, en een terracotta halfsteense tegelvloer in de tuinkamer aangelegd die verwijst naar de oude veranda.

Vide met hangnet

Door middel van verschillende toepassingen vloeit het daglicht rijkelijk binnen. Een vide over de volledige lengte van de woning brengt de twee leefruimtes ruimtelijk in contact met elkaar. De lichtstraat erboven zorgt voor daglicht in het hart van de rijwoning. “Een open stalen trap en vide brengt het licht tot op het gelijkvloers. Hier vult een hangmat ook speels de ruimte.”

Ook in de bestaande hoofdwoning is aandacht besteed aan daglicht met onder meer een beglaasde voordeur met figuurglas. Op de verdiepingen werden de ruime gevelopeningen in de voorgevel grotendeels behouden en hier en daar subtiel dicht gewerkt of verkleind met terugliggend gevelmetselwerk. Door het natuurlijk daglicht in de garage is deze dubbel inzetbaar als speelruimte bij slecht weer.”

In de zithoek boven zorgt het grote bel-etageraam voor veel licht. Op de tweede verdieping doen de ruime gevelopeningen dat eveneens. Op de zolder fungeren twee ruime dakkapellen, één in ieder dakvlak, als licht-happers die tegelijk ook extra ruimte onder het dak voor de kinderkamers genereren.

Duurzaam

Als renovatie van een oudere rijwoning in de stad is dit een duurzaam project. “Bovendien hebben we de structuur en de gevels van de bestaande hoofdwoning zoveel mogelijk behouden en hergebruikt. Daarnaast wilden we de nodige flexibiliteit inbouwen op lange termijn. Verschillende ruimtes krijgen een dubbel gebruik of laten meerdere scenario’s toe”, aldus de architect.

Om oververhitting tegen te gaan, is een passieve zonwering in de zuidelijk georiënteerde achtergevel gerealiseerd. De stalen luifelstructuur in de dubbelhoge achterbouw, de zonwerende beglazing van de lichtstraat en ingewerkte buitenjaloezieën in de dakkapel houden de warmte buiten tijdens de zomer. Andere duurzame technieken zijn een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning en zonnepanelen. Voorlopig wordt de woning nog verwarmd via een condenserende gaswandketel. De nieuwe vloerverwarming in de leefruimtes en convectoren op de slaapkamers zijn voorzien op lage temperatuur zodat een omschakeling naar een warmtepompsysteem op termijn eenvoudig mogelijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier