Ik zoek een mooie tekst voor de begrafenis van mijn grootvader, maar ben geen begenadigd schrijver. Waar vind ik inspiratie?

We vroegen het aan DELA, dé uitvaartspecialist. Wanneer een vriend of familielid overlijdt, is het hartverwarmend om samen met andere dierbaren afscheid te nemen. Een persoonlijke ceremonie die het leven van de overledene weerspiegelt, is voor de nabestaanden een mooie herinnering. Bij de organisatie van een uitvaart hoort ook een selectie van teksten. Het schrijven of kiezen ervan is niet altijd makkelijk. Je zit immers middenin een rouwperiode. Zit er niemand tussen de nabestaanden met een vlotte pen? Gelukkig vind je online heel wat inspiratie, zoals op het rouwtekstenplatform op www.dela.be. Op deze website staan gedichten, afscheidsteksten, quotes en speeches verzameld. De teksten staan bovendien gegroepeerd volgens de band met de overledene: kinderen, ouders, grootouders, vrienden of collega’s. Wie mooie teksten vindt of er zelf heeft geschreven, mag die altijd online plaatsen. Hierdoor heb je een uitgebreide lijst van afscheidsteksten om vrij uit te kiezen. Daarnaast vind je ook inspiratie voor teksten op een rouwkaartje, drukwerk, en sociale media.

Vergeet niet om samen met andere nabestaanden te praten over de herkenbare karaktereigenschappen van de overledene. Verzamel bijvoorbeeld enkele anekdotes uit zijn/haar leven om de teksten extra persoonlijk te maken. En wees niet bang om je uitvaartondernemer om raad te vragen, die zal je graag bijstaan in je keuze.

Met dank aan DELA, meer info op www.dela.be