Chef nieuws Sandra Rosseel: “Dat het ons zal lukken, als we ons allemaal inzetten, daar ben ik van overtuigd”

257

Goeiemorgen,

Vond u het ook zo verbijsterend wat er de voorbije dagen allemaal gebeurde? En daarbij doel ik niet alleen op de o zo snel stijgende coronacijfers, maar ook op al wat zich er rond afspeelde. Van de beelden van overvolle straten vol mensen zonder mondmasker over de clinch tussen wetenschappers en politici tot het kluwen van lokale maatregelen waartoe onze burgemeesters zich de laatste dagen gedwongen zagen… Wat was me dat allemaal? Een mens zou er zowat de moed bij verliezen – hoe kan je een oorlog winnen als de geledingen zo verdeeld zijn? – maar dat is het slechtste wat we nu kunnen doen. Dit is niet het moment om te focussen op alle strubbelingen en op alles wat er mis loopt, wel het moment om zelf het heft in handen te nemen. Net zoals heel wat burgemeesters dat gedaan hebben, kunnen wij dat ook.

“Laten we het gewoon doen!”

We weten allemaal dat hoe meer mensen je ziet, hoe groter de kans is om besmet te raken. Want de mensen die jij ontmoet, hebben op hun beurt ook nog contact met een resem andere mensen, die op hun beurt ook weer… We weten allemaal dat op plaatsen waar je de afstand niet kan bewaren, een mondmasker een echte levensredder kan zijn. We weten dat we beter geen handen geven of kussen bij een begroeting, en dat we onze handen regelmatig moeten wassen of ontsmetten. We weten dat we beter mensen buiten kunnen zien dan binnen, en dat we extra voorzichtig moeten zijn bij mensen uit de risicogroep. We kennen alle gouden regels, én we weten dat als de cijfers omhoog gaan, zoals nu, we die strenger moeten toepassen om die stijging opnieuw onder controle te krijgen. We weten allemaal dat we onze bubbel dan beter opnieuw wat verkleinen én meteen ook een pak kieskeuriger moeten worden over wie we in die bubbel toelaten, want hebben we niet allemaal vrienden van wie we weten dat ze iets minder nauwkeurig omgaan met regels? We weten ook dat we best nog iets vaker dat mondmasker opzetten. We weten dat allemaal, en om al die kennis toe te passen hebben we toch niet eerst ‘toestemming’ van onze politici nodig?

Dat het ons zal lukken, als we ons allemaal inzetten, daar ben ik van overtuigd. Dat hebben we in de eerste golf al bewezen. Nu hebben we het voordeel dat we de kans hebben om dit op een meer menselijke manier te doen, zonder dat we de bewoners in rust- en verzorgingstehuizen maandenlang elk bezoek moeten ontzeggen, zonder dat de alleenstaanden onder ons het maandenlang zonder contact moeten stellen, zonder dat gezinnen waar de spanningen hoog oplopen gedwongen wekenlang op een kleine ruimte moeten samenblijven. Dit is een kans die we niet verloren mogen laten gaan. Dus laten we het gewoon doen!

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be