In de stad Kortrijk is het smalste perceel 2,9 meter breed. Die breedte vonden Valerie en Bram voldoende om er een nieuwbouwwoning op te bouwen. Eenmaal binnen oogt het interieur onder meer dankzij de niveauverschillen ruimtelijk. “Onze nieuwbouw vormt het bewijs dat je op een kleine oppervlakte een kwaliteitsvolle stadswoning kunt realiseren”, zegt architecte Valerie Buyse.

(Tekst: Kelly Cuypers / foto’s: Dieter Van Caneghem)

Valerie en haar partner waren eerst op zoek naar een woning om te renoveren. “We zochten voornamelijk naar een woning in het centrum, omdat we ons allebei met de fiets naar het werk verplaatsen. In onze zoektocht stootten we op het laatste pand van het Kavelproject, met als doel de verloedering in de stad aan te pakken”, blikt Valerie terug. “De voorwaarde om dit pand aan een voordelige prijs te kopen, was om de woning af te breken en er een nieuwe op te bouwen. Op deze manier kon de stad jonge mensen stimuleren om een woning in de stad te kopen.”

Stipt coördineren

Uiteindelijk werd al snel duidelijk waarom dit pand het laatste was dat een koper vond. Dit perceel met 2,9 meter bleek voor kandidaat-kopers té smal te zijn om er het potentieel van in te zien. Ook de tuin was met een noordelijke oriëntatie niet zo gunstig. Valerie en Bram hakten de knoop door en beslisten om ervoor te gaan. Samen met haar zus ontwierp Valerie haar eigen woning.

Ook de coördinatie van de werken nam ze voor haar rekening. “Hierbij moesten we rekening houden dat elke aannemer zelf voldoende tijd kreeg, net door de beperkte oppervlakte. Om de zijmuren zo smal mogelijk te houden maar toch een goed akoestisch comfort te hebben, is geopteerd voor een extra small dragende snelbouwsteen van 12 centimeter”, legt de architecte uit. “Vooraleer te bouwen, moest er eerst gesloopt worden. Dat moesten we heel erg voorzichtig aanpakken. Het gaat hier tenslotte om een honderd jaar oude buurt. In samenwerking met een stabiliteitsingenieur is dat allemaal goed gekomen.”

Genieten op dakterras

Een woning van 2,9 meter ruimtelijk indelen, hoe doe je dat? “Eerst en vooral door het leefniveau van vooraan tot achteraan helemaal open te maken”, vertelt Valerie. “Wel hebben we niveauverschillen toegepast. Vanuit de hal waar we onze fiets stallen, stappen we een half verdiepje omhoog naar de keuken die over de straat heen kijkt. Dan gaat het weer met enkele trapjes naar beneden om de zitruimte en de tuin te kunnen bereiken. We stapten nogal vrij snel van het idee af om over één grote leefruimte te beschikken. Nu bekeken valt de beperkte breedte amper op. De muren komen helemaal niet op ons af”, lacht Valerie.

In tegenstelling tot vroeger waarbij de trap haaks de woning doormidden brak, maakt de trap nu deel uit van de gehele ruimte. Eenmaal boven op de tweede verdieping genieten ze van een mooi uitzicht over Kortrijk, vanop hun gezellig ingerichte dakterras.

Authentieke gevel

Het koppel wilde de sfeer van weleer niet helemaal tenietdoen. Voor de afwerking van de gevel grepen ze terug naar de tijd van toen. De gele baksteen met deels verticaal metselverband, het witte aluminium schrijnwerk en de betonplint refereren naar de oorspronkelijke gevelmaterialen omgezet naar hedendaagse materialen. Voor de binnen- en terrasvloeren kozen ze voor een gepolijst beton dat afgeschuurd werd waardoor de granulaten zichtbaar tonen. In de badkamer en kelder geven de blauwe tegels een feller contrast.

WOONFICHE

Locatie: Kortrijk

Architect: Valerie Buyse

Type woning: Rijwoning

E-peil/K-peil: E24

Bouw en/of renovatiejaar(periode): 2019

Budget: 250.000 euro (bouwwerken)

Woonoppervlakte: 95 m2

Gezinssituatie: Een koppel