Stephanie Coorevits, auteur van Handleiding voor de single: “Ik kan goed tegen veel drank en weinig slaap”

1112

Terwijl u op zondagochtend in de rij staat voor pistolets en koffiekoeken, kruipt Stephanie Coorevits (34) hoogstwaarschijnlijk net onder de wol. Sinds de ravissante ‘zus van’ – al hekelt ze die vergelijking – gescheiden is, feest ze erop los. Gelukkig vond ze tussen de late ontbijtjes en vroege aperitiefjes nog de tijd en energie om een boek te schrijven over haar leven als single. Een hilarisch relaas, al kan de term handleiding in de titel best niet al te serieus genomen worden.

door Sebastiaan Bedaux

In een hippe koffiebar annex kledingzaak in haar hometown Kortrijk geniet Stephanie Coorevits – columniste, tv-maker, psychologe, zus van ex-Miss België Annelien – van haar cappuccino. Ze heeft tot 6 uur ’s morgens aan de toog gehangen, maar ziet er voor onze Ontbijtbabbel okselfris uit. “Ik kan goed tegen veel drank en weinig slaap”, verklaart ze. “Ik heb een sterk lichaam.” Maar Stephanie heeft nog meer talenten. En eentje daarvan is schrijven. Over zichzelf, over haar nogal wilde leven als single vrouw. Haar ervaringen goot ze in het boek Handleiding voor de single, dat vers van de pers rolt.

Een handleiding klinkt alsof het boek vol gouden raad staat. Maar het is eerder het omgekeerde.

(lacht) Het is inderdaad geen handleiding, want ik heb de waarheid zeker niet in pacht. Handleiding voor de single was mijn werktitel en die is blijven plakken. Het is dus geen boek over hoe je best als single door het leven gaat, of over hoe je snel van die single status verlost raakt. Ik had al lachend tegen mijn uitgever gezegd dat het voor veel singles wel handig zou zijn om een boek te hebben dat beschrijft hoe het leven als single er echt aan toe gaat, dat zegt dat je niet te hard moet flippen en dat niemand echt weet wat hij of zij aan het doen is. Zo is het boek ontstaan.

Wie dit leest komt heel veel over jou, je veroveringen, je gevoelens te weten. Is het niet eng om daarmee naar buiten te komen?

Ik ben altijd veel te open over mijn leven. (lacht) Maar het is de enige manier waarop ik kan schrijven. Dit is mijn stijl, ik hou niet zo van verzinnen. Ik heb dit boek als een soort dagboek geschreven, zonder mezelf te censureren. En plots gaat het verhaal in druk en sta je daar: oh fuck, ik heb een hoofdstuk over masturberen en mijn grootmoeder zal dat lezen. Tijdens het schrijfproces heb ik geen remmingen. Schrappen kan nog altijd achteraf. Al heb ik nauwelijks geschrapt. Die eerlijkheid en herkenbaarheid zijn misschien wel de redenen waarom mensen mijn boek graag zullen lezen. Er bestaan bovendien al genoeg brave boeken.

In het boek irriteer je je mateloos aan de vraag of je eisen niet wat te hoog liggen.

Klopt. Wie single is, krijgt constant te horen of hij of zij niet te veeleisend is. Maar wat moet je doen? Je verwachtingen verlagen omdat je per se met iemand wil samenzijn? Een vorm van intelligentie én gevoel voor humor, zo veeleisend is dat toch niet. Mijn vriendinnen wilden me vaak koppelen en zeiden dan dat ze iemand voor me hadden die een goede match kon zijn. Bleek dan altijd gewoon een ander levend organisme te zijn. Waarom zou die bij mij passen? Omdat hij ademt en op twee benen loopt?

Alcohol speelt blijkbaar ook een grote rol in een leven als single. Of toch zeker in jouw geval.

Amai! Toen ik ter voorbereiding van dit boek door mijn WhatsApp-conversaties scrolde, merkte ik hoe vaak alcohol in een bericht sloop: terrasje vanavond, ik heb cocktails nodig, gaan we zuipen, goesting in champagne, … Confronterend was dat. Vanmorgen ben ik dus ook weer tot 6 uur ’s morgens op stap gegaan. En eigenlijk gaat dat zo elk weekend, van donderdagavond tot maandagochtend. Waar ik die energie vandaan haal? Geen idee, maar ik verwacht dat ik ieder moment kan doodvallen.

Hoe ziet jouw ideale weekend er dan uit? Katerloos?

Ik drink eigenlijk zo vaak dat ik al geen katers meer heb. Mijn vader zegt dat ik ‘doorzopen’ ben. (lacht) Toen ik getrouwd was, stond ik om 6 uur op om te gaan joggen en daarna lang te ontbijten. Nu kom ik pas thuis om 6 uur, sta ik op rond 14 uur, eet spek met eieren, drink een koffie en sla weer aan het aperitieven.

Handleiding voor de single (Borgerhoff & Lamberigts), €19,99.