De vader van mijn vriendin is onlangs gestorven, en ik loop er zo’n beetje verloren bij. Wat kan ik doen om haar te helpen?

We legden uw vraag voor aan DELA, dé uitvaartspecialist.

Iedereen gaat anders om met het verlies van een dierbare. Er bestaan geen formules om iemand bij te staan in zijn of haar rouwproces. We kunnen wel enkele richtlijnen meegeven:

1/ Geef de rouwende de tijd om het verlies te verwerken. Alle fases van het rouwproces (van ontkenning tot aanvaarding) moeten immers doorlopen worden. Voor iedereen kan deze periode verschillen in lengte en intensiteit. Rouwen kost tijd en energie, heb daar begrip voor, en zorg voor warmte en genegenheid.

2/ Zorg voor een luisterend oor. Sommigen zijn bang om met rouwenden geconfronteerd te worden, omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen in die situatie. Je hoeft echter helemaal niks te zeggen, het is vooral belangrijk om te luisteren.

3/ Zorg voor afleiding. Zeg niet: ‘bel maar als je het moeilijk hebt’, maar bel gewoon zelf. Ga samen winkelen, sporten, uit eten, of breng wat eten of gebak.

4/ Durf onverbloemd over het overlijden te praten. Rouwenden hebben correcte informatie nodig en open communicatie om weer open te kunnen bloeien. Dat is ook het geval bij kinderen.

5/ Hou de herinnering levend. Verwerking heeft niks te maken met loslaten, wél met anders leren vasthouden. Namelijk in de herinnering in plaats van in de werkelijkheid.

Met dank aan DELA, meer info op www.dela.be onder de rubriek ‘rouwverwerking’.