Waarom de Amerikaanse presidentsverkiezingen nu al historisch zijn

De twee Amerikaanse presidentskandidaten zijn bekend. De nieuwe president van de VS wordt Hillary Clinton of Donald Trump. De Amerikaanse verkiezingen zijn nu al historisch en daar zijn vier grote redenen voor.

1. Voor het eerst is er een vrouwelijke presidentskandidate

Hillary Clinton is de eerste vrouw die een nominatie in de wacht sleept voor een grote partij en zorgt daarmee voor een primeur in de Amerikaanse geschiedenis. Ze noemde het zelf ‘de grootste barst ooit in het glazen plafond‘. “Als er jonge meisjes zijn opgebleven om te kijken, laat me jullie zeggen: ik kan de eerste vrouwelijke president worden, maar een van jullie is de volgende.”

2. De andere kandidaat is een zakenman, geen politicus

(foto reuters)
(foto reuters)

Donald Trump was tot voor enkele jaren geleden enkel bekend van zijn enorm zakenimperium. De miljonair heeft wolkenkrabbers, hotels,… naar zichzelf vernoemd en had er geen probleem mee om enkele verlieslatende bedrijven failliet te laten gaan.

Het gevolg is dat Trump bulkt van het zelfvertrouwen. Zijn successen op zakelijk vlak sterken zijn overtuiging dat hij de enige geschikte kandidaat is. Dat politiek een compleet andere wereld is dan business, dringt voorlopig nog niet tot hem (en zijn aanhangers) door.

3. ‘Kiezen tussen de cholera en de pest’

Geen van beide kandidaten zijn uitermate geschikt voor de job. Trump houdt er een paar racistische ideeën op na (hij noemde Mexicanen ‘criminelen en verkrachters’ en wil moslims de toegang tot de VS weigeren). Bovendien heeft hij de lessen elementaire beleefdheid gemist: hij onderbreekt consequent zijn tegenstanders, beledigt de mensen die kritische vragen stellen en stuurt continu tweets de wereld in waarvan zelfs Kanye West van versteld staat.

Maar waar Hillary Clinton de juiste ideeën heeft, mist zij net wat Trump wél heeft: geloofwaardigheid. Als Trump zegt dat hij een muur rond Mexico wil bouwen, twijfelt geen mens of hij het meent. Als Clinton beweert dat armoede een van haar prioriteiten is, kunnen de Amerikanen enkel denken aan de vele tienduizenden dollars die ze kreeg om een uur een toespraak te houden.

Bovendien krijgt de familie Clinton handenvol geld van de banken. Als Clinton president wordt, kan Wall Street op beide oren slapen. En in tijden van terroristische aanslagen is het niet aangeraden om strikt vertrouwelijke mails via je privémail te sturen. Veel Amerikanen voelen deze verkiezingen dan ook aan als ‘kiezen tussen de cholera en de pest’.

4. De verdeeldheid binnen de partijen is enorm

Meerdere vooraanstaande leden van Republikeinse Partij hebben eerder al laten weten dat ze Trump niet steunen als presidentskandidaat. Meer nog: Trumps budget om campagne te voeren is de laatste maanden met miljoenen geslonken.

Maar het grootste schandaal was toch weggelegd voor Debbie Wasserman Schultz. De voorzitster van de Democratische Partij moest ontslag nemen nadat uit gelekte mails bleek dat de partijtop tijdens de nominatie resoluut de kant van Hillary koos. Schultz noemde Bernie Sanders, de tegenstander van Hillary Clinton voor de Democratische nominatie, ‘een verdomde leugenaar’.

Hoewel Sanders zich nu achter Clinton heeft geschaard, blijven zijn aanhangers verbolgen over de gang van zaken. Met de slogan ‘Bernie or Burst’ maken zij duidelijk dat Bernie Sanders voor hen de enige juiste presidentskandidaat is. Als zijn vele voorstanders dezelfde redenering volgen, is de kans groot dat Trump president wordt.

“Nog nooit in mijn leven heb ik meer gehoopt om ongelijk te hebben dan nu”, schreef filmmaker Michael Moore in een opiniestuk. “Maar spreek de woorden alvast uit, want je zal ze de komende vier jaar veel moeten zeggen: president Trump.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier