Waarom oprotpremies voor vluchtelingen geen goed idee zijn

‘Europese primeur, chartervlucht vol vrijwillige terugkeerders. Bestemming: Bagdad’. De voldoening droop van het twitterbericht dat Theo Francken de wereld instuurde. De 109 vluchtelingen krijgen 250 euro én steun om in eigen land een zaak te starten. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie kondigde eerst een ontradingscampagne aan en pakt nu uit met een oprotpremie. Beide maatregelen lijken ons niet verenigbaar.

Maandagochtend vertrok een speciale vlucht naar Bagdad met 109 Irakezen. Wie vrijwillig terugkeert naar zijn land van herkomst krijgt van Fedasil 250 euro én ondersteuning om daar zijn vorig leven verder te zetten of om opnieuw te beginnen. Het gaat om maximaal een jaar begeleiding om een job te vinden, een eigen winkel of bedrijfje op te starten, te studeren of medische ondersteuning. De steunmaatregelen vertegenwoordigen maximaal 2.000 euro. Dat lijkt veel, maar volgens Theo Francken is opvang in ons land zeker tien keer duurder.

Land van melk en honing

Enerzijds is het mooi dat asielzoekers bij hun terugkeer steun krijgen, maar anderzijds staat deze maatregel haaks op de ontradingscampagne. Er werden al berichten in lokale kranten geplaatst om inwoners van Irak en Afghanistan duidelijk te maken dat België niet het land van melk en honing is zoals het voorgesteld wordt door mensensmokkelaars.

Sommigen denken dat ze hier een job, een huis en een auto krijgen

Criminele organisaties stellen Europa zo rooskleuring mogelijk voor omdat ze aan elke overtocht veel geld verdienen. En dat leidt tot buitensporige verwachtingen en zware teleurstellingen. Sommige vluchtelingen denken dat ze bij aankomst in België meteen een mooie woning, een goedbetaalde baan en een auto krijgen. Als ze in de plaats daarvan een veldbed en een bord stoofvlees toegewezen krijgen, zijn ze uiteraard ontgoocheld.

Verkeerd signaal

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. (foto belga)
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. (foto belga)

Velen hebben spijt dat ze de lange en gevaarlijke trip ondernamen. Hen een gratis vlucht aanbieden zodat ze veilig terug naar huis kunnen, is dan ook een mooi humaan gebaar. Maar als daar ook nog een geldbedrag en een startpremie aan verbonden wordt, welk signaal geef je dan aan de thuisblijvers? Het risico is groot dat velen zullen denken: wij reizen ook zo snel mogelijk naar België en keren een maand later op kosten van de Belgische staat terug, met zicht op een betere toekomst.

Ik vrees dat Theo Francken héél veel oprotpremies zal moeten uitbetalen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier