We slaan alweer een rotfiguur: nu ook in buitenland ongerustheid over Belgische kerncentrales

De aanhoudende problemen met de kerncentrales deden al heel wat stof opwaaien in eigen land, maar nu beginnen ook onze buurlanden zich zorgen te maken. Duitsland wil dat Europa ingrijpt en Nederland gaat nog een stap verder: het wil zelf zeggenschap over de kerncentrale in Doel. Het lijkt bizar dat anderen zich bemoeien met wat er zich in ons land afspeelt, maar anderzijds is het ook logisch want bij een ongeval worden ook zij zwaar getroffen. Feit is dat we alweer een bijzonder slecht figuur slaan in het buitenland.

De kernreactor Doel 1 werd zaterdag automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator. Voor onze noorderburen was het de druppel die de emmer deed overlopen. Meerdere partijen eisen dat Nederland zeggenschap krijgt over de kerncentrale in Doel. Volgens het Algemeen Dagblad worden de zorgen in Nederland over de Belgische centrale steeds groter.

Meteen weer raak

“De centrales zijn zeer oud en als er iets misgaat, zijn er niet alleen problemen bij de Belgische grens”, zegt 66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. Groenlinks wil al langer inspraak en de SP wil zelfs dat de centrale de deuren sluit. “De dingen waren net weer in gebruik en het is meteen weer raak. We kunnen dit niet telkens afdoen als een incident”, aldus SP-Kamerlid Eric Smaling.

Duitse veiligheidsregels overnemen

Doel 1 is op 30 december weer in gebruik genomen, nadat die tien maanden had stilgelegen. Op zaterdag werd de kernreactor opnieuw automatisch uitgeschakeld na problemen in de generator. Ook Duitsland is de incidenten moe. Johannes Remmel, de Duitse minister van Leefmilieu van deelstaat Noordrijn-Westfalen wil dat Europa er op toeziet dat België de nodige veiligheidsregels in acht neemt. Hij wil dat ons land overschakelt naar de veiligheidsregels die Duitsland invoerde na de ramp in het Japanse Fukushima. Het is niet voor het eerst dat Noordrijn-Westfalen van zich laat horen na een incident in een Belgische centrale. De Duitse deelstaat ijvert al jaren voor de sluiting van Tihange.

Na het debacle op de klimaattop in Parijs, waar België mèt zes ministers maar zonder klimaatakkoord arriveerde, is het opnieuw prijs: we slaan alweer een rotfiguur in het buitenland. Onze reputatie was al zwaar gehavend na de aanslagen in Parijs, waarbij Brussel als ‘jihadi-hoofdstad van Europa’ werd bestempeld. Nu komt daar dus ook kernrampgevoeligste land van Europa bij…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier