Vastgoedtip op zondag: Woning getroffen door rooilijn

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

De rooilijn. Het is in immoland een begrip dat nu en dan voor de nodige opschudding zorgt. Maar wat moet je je eigenlijk voorstellen bij zo’n rooilijn? En wat als de rooilijn je eigen woning treft?

  1. Niet verwarren met bouwlijn

Een rooilijn is de grens tussen de openbare weg en een aangrenzende eigendom. Deze lijn moet beletten dat je op de openbare weg gaat bouwen. Belangrijk: een rooilijn mag niet verward worden met een bouwlijn! Een bouwlijn is de onzichtbare lijn die bepaalt vanaf waar je de woning mag bouwen.

  1. Rooilijnplannen

Wil je weten waar de rooilijn ligt ten opzichte van jouw perceel of wil je nagaan of je perceel getroffen wordt door een rooilijn? Dit kan je zien op een rooilijnplan. Wanneer je perceel “getroffen” wordt door een rooilijn, wil dat zeggen dat de rooilijn over je perceel loopt en niet grenst met de openbare weg. In dat geval zal de overheid de rooilijn indien nodig realiseren via onteigening.

  1. Afstand van meerwaarde

Als bouwheer zal je hoe dan ook een ‘afstand van meerwaarde’ moeten ondertekenen. Deze verklaring houdt in dat je afstand doet van de meerwaarde die je woning (het deel dat getroffen wordt door een rooilijn) heeft gekregen door het uitvoeren van de aangevraagde bouw- en verbouwingswerken. Bij een latere verkoop van de woning moeten ook kandidaat-kopers hiermee rekening houden.

www.cib.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier