Minister Wouter Beke maakt 3,2 miljoen euro vrij: 84 extra hulpverleners voor jeugdhulp

De lockdown was nefast voor heel wat gezinnen. Spanningen liepen op terwijl niet iedereen op gepaste hulp kon rekenen. Dat uit zich in meer hulpvragen en een zwaardere zorglast bij de jeugdhulpvoorzieningen. Daarom investeert Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) 3,2 miljoen euro in 84 extra personeelsleden. Geen moment te vroeg, zo blijkt.

De coronacrisis zorgde voor extra druk bij vele gezinnen. Mama valt terug op technische werkloosheid en begint te drinken, papa wordt verbaal of fysiek agressief omdat hij constant tussen vier muren zit, dochter heeft gedragsproblemen en verstoort elke dag opnieuw de orde in het gezin,… Het zijn slechts enkele voorbeelden van situaties die zich tijdens de crisis hebben voorgedaan. Door de lockdownmaatregelen was de stap naar professionele hulp bovendien een stuk moeilijker, wat maakte dat situaties escaleerden.

Dat bevestigt ook Adelheid Hoewaer, directeur van het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Stap uit Genk, dat kindjes van 0 tot 12 jaar opvangt. “Wij hebben tijdens de lockdown enorm veel crisisaanvragen gekregen”, zegt Hoewaer. “Wij zijn een kleiner centrum en houden normaal gezien steeds één van de zes bedden vrij voor crisisopvang. Sinds de coronacrisis zijn ze echter alle zes zo ingenomen. Vanaf het moment dat er een kindje vertrekt, staat het volgende al klaar. “Er waren heel wat instanties gesloten tijdens de lockdown waardoor er veel problemen onder de radar zijn gebleven. Die komen nu en in de komende weken naar boven. Er komt echt een golf aan problemen op ons af.”

Actieplan

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) het actieplan Zorgen voor morgen opgesteld. Zo wordt er 3,2 miljoen euro vrijgemaakt om 84 extra personeelsleden in te zetten ter ondersteuning van de residentiële jeugdhulp. Dat zijn voorzieningen waar kinderen en jongeren (0 tot 25 jaar, verdeeld in verschillende leefgroepen) zijn opgenomen. Het gaan dan om kinderen die kampen met persoonlijke problemen of doordat de ouders zelf tijdelijk niet meer in staat zijn om voor hen te zorgen. Het is de bedoeling dat de hulpverleners ook na corona aan de slag blijven. “We verwachten een stijging van het aantal hulpvragen, maar ook van de zorgzwaarte van de kinderen die zullen worden opgenomen”, zegt minister Beke. “Om de gepaste begeleiding op maat te kunnen geven, zetten we meer personeel in de jeugdhulpvoorzieningen in.”

Extra bedden nodig

Dat stemt Hoewaer tevreden. “Dat is een opsteker voor ons team. Zo zullen wij binnenkort extra ondersteuning krijgen. Eerder zijn er ook al middelen vrijgemaakt om kinderen en jongeren in een crisissituatie thuis te begeleiden. Waar het kan, zetten wij altijd de minst ingrijpende vorm van begeleiding in. Preventie lijkt ons de beste manier om problemen aan te pakken. Natuurlijk zullen er altijd extra bedjes in de voorzieningen nodig zijn, maar zet je er volgende week 1.000 bij in heel Vlaanderen, dan zitten die wellicht ook snel vol.”

Ook De Korf in Kortrijk, een organisatie bijzondere jeugdzorg waar 72 kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar verblijven, mag op extra ondersteuning rekenen. “Onze zeven leefgroepen kregen ongeveer elk zeven uur per week extra hulp. Dat is een mooie versterking, maar we zijn er nog lang niet”, zegt coördinator Tom Vermeir. “Tijdens de coronacrisis hebben wij veel extra aanvragen gekregen die we niet hebben kunnen beantwoorden. Voor die kinderen en jongeren zijn wel nog extra bedden nodig. De wachtlijst om opgenomen te worden, blijft echt gigantisch.”

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier