Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “De N-VA moet góed nadenken”

De radicalen bestormen het parlement: ‘new kids in town’ Tom De Meester (PVDA) en Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) beloven vuurwerk

Wouter Vermeersch legt donderdag de eed af in het federaal parlement. De West-Vlaming is de exponent van het ‘nieuwe’ Vlaams Belang: strak in het park, haar in de gel, een vlotte tong, ambitieus. Een wolf in schaapskleren, zeggen tegenstanders. “Als ze ons opnieuw aan de kant schuiven, dan gaan we de N-VA nog méér opeten.”

Vlaams Belang was de grote winnaar van de verkiezingen. Voor de meest spectaculaire score zorgde Wouter Vermeersch in West-Vlaanderen, tot voor kort een katholiek bolwerk. Hij tilde zijn partij boven de twintig procent, terwijl ze daar vijf jaar geleden niet eens de kiesdrempel haalde. Een ongeziene stunt van de Kortrijkzaan die drie jaar geleden de overstap maakte van het liberale LDD naar het radicale VB.

Dat bombardeert u tot nieuw boegbeeld van de partij. Hoe voelt dat?

Is dat zo? Ik ben een bescheiden West-Vlaming, hoor. (lacht) Neen, ik weet wat de gevolgen zijn, en ik ben klaar voor die nieuwe rol. Ik ga mijn uiterste best doen. De politiek is niet nieuw voor mij. Ik denk al meer dan tien jaar na over ideologie. De voorgrond is wél nieuw.

Waarom koos u aanvankelijk voor Lijst Dedecker?

Ik was Vlaamsgezind en economisch rechts. Dat was dus een logische keuze. Maar eerlijk? (aarzelend) Zelfs als lid van LDD stemde ik soms voor VB. Voor de Senaat bijvoorbeeld. Al zeg ik dat beter niet in de krant, zeker? (lacht)

Jean-Marie zal dat graag lezen. Hoe is uw band vandaag?

Goed. Onze politieke wegen zijn gescheiden, maar onze vriendschap is gebleven.

U wou hem op uw lijst.

We hebben daarover gesproken, ja. Hij zou nóg meer stemmen behaald hebben, mocht hij onze lijst geduwd hebben. Maar goed, u weet ook waarom Jean-Marie voor N-VA koos. Hij wou centen voor Middelkerke, en dus een rechtstreekse lijn met de Vlaamse regering.

Mag ik uw overstap van LDD naar VB opmerkelijk vinden? Op sociaaleconomisch vlak, uw dada, liggen die twee partijen mijlenver uiteen.

Neen, dat is niet helemaal waar. VB is op economisch vlak een centrumpartij, eerder rechts zelfs. En ik kan het weten, want ik heb dat deel van het programma mee geschreven. Ik kan vaak debatfiches van LDD gebruiken, hoor. (somt een reeks maatregelen op) De media maken er een links verhaal van. Het was trouwens vooral het nieuw project van Tom Van Grieken dat mij overtuigd heeft om deze overstap te maken.

U behoort al even tot zijn inner circle. U hebt hem leren kennen toen u in 2008 een Forza Flandria voor jongeren oprichtte.

Dat klopt. We delen dezelfde visie. Daarom komen we goed overeen. We streven allebei naar Vlaamse onafhankelijkheid. Het is ook dat streven dat mij getriggerd heeft om aan politiek te doen. Ik kom nochtans niet uit een Vlaams nest. Mijn vader, een rijkswachter, sprong recht als hij de Brabançonne hoorde. (lacht) Maar ik ben ervan overtuigd geraakt, door véél te lezen, dat sociaaleconomische hervormingen onmogelijk zijn op Belgisch niveau. Vandaag is migratie terecht onze prioriteit. Tegelijk krijg ik van Tom de kans om het sociaaleconomisch programma vorm te geven. Op die manier vullen we elkaar goed aan.

Dedecker meent dat de kiezer op 26 mei fuck you heeft gezegd aan de politiek. Is dat ook uw analyse?

Neen. Ik zie dat anders. De meeste kiezers hebben bewust voor onze partij gestemd, voor onze standpunten, migratie voorop. Onze slogan zegt alles: eerst ónze mensen. Mocht zijn analyse kloppen, dan zou de PVDA beter gescoord hebben. Zij hebben campagne gevoerd over de graaicultuur in de politiek.

De PVDA is ook een winnaar, zeker in Wallonië.

(knikt) Maar ik zie daar geen ernstige partij op de rechterflank. Wie daar dus het beleid wou afstraffen, kon niet anders dan voor de PVDA stemmen.

Hebt u eigenlijk sympathie voor die partij? U profileert zich eveneens als de beschermer van de kleine man tegen de kwaadaardige elite.

(denkt na) Zij kaarten legitieme problemen aan, zoals die graaicultuur. Maar hun oplossingen slaan op niets. Dat is een communistische partij, hè. Voor die ideologie heb ik géén sympathie.

Wil u net zoals uw leermeester voor vuurwerk zorgen in het parlement?

Anderen zullen dat zéker doen. Mijn voorzitter bijvoorbeeld, en Dries Van Langenhove. Kandidaten genoeg. (lacht) Ik wil me eerst goed inwerken, ervaring opdoen, léren, vooraleer ik op tafel ga springen. Ik wil als econoom mijn stempel drukken op inhoudelijke dossiers in de commissies. Dat moet mijn ding worden.

Tegen welke regering verwacht u te moeten strijden?

Ik zie twee scenario’s. Ofwel gaat N-VA in zee met de PS, en pleegt ze kiezersbedrog. Als dat zo is, gaan wij keihard oppositie voeren. Ofwel wordt dat een regering met een Vlaamse minderheid. In dat scenario hoop ik dat VB en N-VA als één front kunnen opkomen voor de Vlaamse belangen. Dan moet het communautaire écht op de agenda komen.

Op Vlaams niveau spreekt N-VA wél met uw partij. Is dat écht, of voor de schijn?

Ik mag hopen dat dat echt is. Ik ga daar toch vanuit. Als ze ons opnieuw aan de kant schuiven, dan worden wij de volgende keer, in 2024, opnieuw de grote winnaar. Dan gaan we de N-VA nog méér opeten. Dat kan ik u nu al garanderen. De N-VA moet daar góed over nadenken.

U hebt wel een derde partij nodig. Ziet u mogelijkheden?

Ik zie raakvlakken met Open VLD en CD&V. Dat moet dus kunnen. Een minderheidsregering kan ook een piste zijn. Als Theo Francken dat oppert, wie ben ik dan om dat uit te sluiten? Wij willen gráág beleid voeren. Dat mag nu wel duidelijk zijn. We zijn ook bereid tot compromissen.

Francken noemt Dewinter een groot probleem. Moet uw partij bereid zijn hem op te offeren voor regeringsdeelname, vindt u?

(blaast) Die vraag moet u niet aan mij stellen. Filip Dewinter moet die vraag beantwoorden. Maar hij heeft toch altijd gezegd een trouwe partijsoldaat te zijn, niet? Anderzijds vind ik niet dat anderen exclusieven te stellen hebben.

Ook het inclusief nationalisme is een breekpunt voor N-VA. De islam heeft daar een plaats in. Kan u daarmee leven?

Wij willen de erkenning van de islam intrekken. Dat is geen geheim. Dat is echter federale materie. Als we op Vlaams niveau de subsidiekraan naar de moskeeën kunnen afbouwen, zou dat al een mooi compromis zijn, vind ik.

U zei toch eens dat de islam geen plaats heeft in Vlaanderen?

Dat zou kunnen, ja. (aarzelend) Wie hier woont, moet de westerse waarden onderschrijven zoals de gelijkheid tussen man en vrouw en de scheiding tussen kerk en staat. Wie echter praktiserend moslim is en dus leeft volgens de koran, kan die waarden niet respecteren. Die hoort hier dus niet thuis.

Over waarden gesproken. Wat vindt ú van het homohuwelijk?

Ik schaar me achter het partijstandpunt. Wij willen de holebirechten niet terugschroeven. Ik viel van mijn stoel toen ik deze week van homofobie beschuldigd werd in verschillende kranten. Leugens. Ik ben bevriend met verschillende homo’s.

Maar toch kan u de vraag niet beantwoorden?

Ik zou me eerst moeten verdiepen in dat thema. (denkt na) Ik ben ethisch conservatief, dat steek ik niet weg. Mijn partij is dat ook. Maar ik ga hierover geen verdere uitspraken doen.

Wie is Wouter Vermeersch?

  • Geboren op 8 november 1984.
  • Woont met zijn vrouw en twee kinderen in Kortrijk.
  • Handelsingenieur van opleiding.
  • Voormalig zaakvoerder van groene energiebedrijven.
  • Begon zijn politieke carrière in 2007 voor LDD.
  • Werkt sinds 2017 voor de Europese fractie van Vlaams Belang.
  • Gemeenteraadslid in Kortrijk sinds dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier