Mijn dochtertje is nu 11 weken oud en mijn vriendin en ik beginnen haar beetje bij beetje te begrijpen. Zo kan ik met enige trots al een dorsthuiltje onderscheiden van een huiltje om aandacht. De eerste weken waren niet altijd even gemakkelijk, maar de nadelen wegen totaal niet op tegen de fantastische momenten met de kleine spruit. Een simpele glimlach van mijn dochter doet mij onmiddellijk een nacht met weinig slaap vergeten. Ik ben totaal geen ervaringsdeskundige, maar met mijn eigenzinnige 10 geboden kunnen kersverse ouders misschien wel wat verder.

1. “Durf bezoek te weigeren”

nope door tom hanks do not want door closing

Ik weet dat je dat kleine wondertje aan de hele wereld wil tonen, maar vergeet vooral niet dat je je slaap zeer goed kan gebruiken. Het is misschien best om (zeker de eerste twee weken) aan je zelf te denken en het bezoek wat uit te stellen. Mensen die zelf kinderen hebben, zullen dat zeker begrijpen. Anderen moeten het maar begrijpen.

2. “Als je een moeilijk momentje hebt met je baby, neem een adempauze en zet ze in een veilige ruimte”

baby crying who framed roger rabbit womens health ivf

Er komt een moment dat je doodmoe en uitgeput bent. Het is beter om dan eventjes je baby apart (in de sitter ofzo) te leggen en een adempauze te nemen, dan kwaad te zijn op je spruit.

3. “Bij het verversen, leg je best eerst een verse pamper onder de vuile”

29 Tried And True Tips Every Brand New Parent Needs

Er zijn leukere dingen dan ondergescheten worden door de kleine prins/prinses.

4. Knuffel je baby

Mother kissing baby in white room at home near windowVeel ouders zijn bang om slechte gewoontes aan te leren, maar er is toch niets verkeerd aan je kind oppakken wanneer het behoefte heeft aan een knuffel? Je kan het kindje niet genoeg verwennen.

5. “Wat je ook doet, denk ook eens aan jezelf”

iStock_000004209757_Medium

Bericht aan alle mama’s: papa’s maken er zeker geen probleem van om eens voor de kleine spruit te zorgen wanneer je wil sporten of gaan eten met vriendinnen. Oma en opa vinden het ook trouwens helemaal niet erg om een avondje te zorgen voor je baby, wanneer jullie bijvoorbeeld samen een filmpje willen meepikken in de bioscoop.

6. “Kies zelf de beste manier om je baby te voeden”

AFV Babies babies afv feeding toy truck

Veel mensen voelen zich geroepen om commentaar te geven op de manier waarop je jouw kleintje voeding geeft: “Ik zou dat hoofdje wat rechter houden”, “Ik gebruikte zo’n speentjes”,… Trek je daar niks van aan. Jij kent jouw kind het best!

7. “Neem de baby mee in de wijde wereld”

Cheezburger baby win fire memes

Een wandeling of een koffietje in de brasserie kan hetzelfde effect hebben als een dutje. De buitenlucht zorgt er ook voor dat je baby gewend raakt aan andere mensen. Het is trouwens nu ook erg praktisch om je kind overal mee te nemen, binnen een jaartje wordt dat moeilijker.

8. “Zoek geen dingen op op het internet”

29 Tried And True Tips Every Brand New Parent Needs

Wanneer je kindje een minder dagje heeft en bepaalde symptomen heeft, kijk dan zeker niet op bepaalde internetforums waar jonge ouders de raarste dingen op posten. Voor je het weet, denk je dat je spruit een ongeneeslijke ziekte heeft.

9. “Slaap wanneer je baby slaapt”

Slumbering peacefully together

De eerste weken kan je je slaap erg goed gebruiken. Gebruik dan de eerste weken die momenten dat je kind slaapt ook niet om nog aan een lenteschoonmaak te beginnen.

10. “Neem altijd extra kledij mee voor de kleine spruit…”

baby moms projctile-vomits

…en misschien ook voor jezelf. Een ongeluk is snel gebeurd. Voorkomen is dus beter dan genezen. 🙂