13 slimme tips voor de winterkoopjes

318
Solden zijn een zegen voor je budget, als je het verstandig aanpakt. (foto Belga)©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA
Solden zijn een zegen voor je budget, als je het verstandig aanpakt. (foto Belga)©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA

De koopjesperiode is in volle gang. Wil je op de centen letten, dan zijn de buitenkansjes die je nu kan vinden altijd mooi meegenomen. De beste winterkoopjes scoor je met het advies van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck.

Een goede voorbereiding

Houd dit voor ogen als je niet te veel wil uitgeven: een écht koopje is enkel iets dat je echt nodig hebt en dat je nu goedkoper kan aankopen.

Leg vooraf een budget voor de winterkoopjes vast én houd je aan dat budget. En: op is op.

Organiseer eerst je kleerkast: wat hangt er in dat je nog kan gebruiken? Beslist heel wat.

Stel een boodschappenlijst op met zaken die je echt nodig hebt. Koop enkel wat op je lijst staat, zo vermijd je impulsaankopen.

Vergelijk online de prijzen en ga na in welke winkel je het goedkoopst af bent.

Tijdens de koopjesjacht

Ga tijdens de rustige uren op koopjesjacht. Met minder tijdsdruk doe je minder impuls- en spijtaankopen.

Opgelet met percenten , ze zetten (onbewust) aan tot kopen. De kans dat je zaken koopt die je niet echt nodig hebt, is dus groot.

De beste koopjes doe je meestal niet op de eerste dag van de solden, al geven de winkels nu toch al mooie kortingen omdat ze van hun grote winterstock af moeten. Meestal kent een koopjesperiode verschillende prijsdalingen : aan het begin tot ongeveer 30 procent, halverwege betaal je maar de helft meer en helemaal op het eind vaak nog een pak minder. Het loont meestal om wat geduld te hebben.

Koop enkel de juiste maat (nee, een maatje minder zal heus niet volgende week al passen).

Laat je niet verleiden door de niet-afgeprijsde collectie van het nieuwe seizoen waar je in de winkels vaak eerst voorbij moet voor je de koopjesafdeling bereikt.

Koop slim. Kies niet voor wat ‘in de mode is’, maar eerder voor de basics . Die gaan alle modeseizoenen mee en je kan ze gelijk wanneer up-to-date brengen met een kledingstuk of accessoire in een modekleur.

Een echt koopje of niet?

Check de oorspronkelijk prijs door in de winkel onder de sticker met de aanbiedingsprijs te kijken.

Online plaats je cache: voor de url in de adresbalk. Klik dan op enter. Je krijgt dan dezelfde pagina te zien, maar een versie van enkele dagen geleden. Vergelijk de prijzen en je weet meteen of je een echt koopje doet.

Kijk op barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’ voor meer (gratis) budgettips.