Het EK op je bord (20): Kroatië

De Kroatische keuken in erg gevarieerd. Elke regio heeft zijn specialiteit. Wij kiezen voor een heerlijk stoofpotje van vis, de brodet.

Ingrediënten

    • 1 kg van verschillende soorten zeevis
    • 5 tenen knoflook
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 rode uien
    • peterselie
    • 1 wortel
    • 1 blik gepelde tomaten
    • olijfolie
    • zout
    • 1 theelepel gemalen zwarte peper
    • zoute sardines
    • ½ l. rode wijn
    • 1 – 2 theelepels wijnazijn

Ingrediënten

  • Verwarm de olijfolie in een grote pan met dikke bodem.
  • Hak de rode uien fijn en bak ze er rustigjes in tot ze glazig worden.
  • Ondertussen hak je de peterselie fijn.
  • Snij de wortel in schijfjes. Die gaan in de pan, samen met het blik tomaten, de laurierblaadjes en een theelepel peper.
  • Hak de sardientjes aan stukken, doe ze in de pan en laat het allemaal een kwartiertje zachtjes pruttelen.
  • Snij de vissen in grote stukken. De kleinere visjes laat je heel. Die gaan in de brodet, plus de rode wijn en een scheutje wijnazijn.
  • Vul het aan met net zoveel water dat het allemaal onder staat.
  • Breng het opnieuw aan de kook en laat het zeker een half uur zonder deksel heel zachtjes borrelen.
  • Brodet wordt meestal gegeten met polenta, maar rijst of brood zijn er ook lekker bij.

Wil u het allemaal liever in beeld (en ken je wat Engels), bekijk dan onderstaand filmpje.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier