Ontbijtbabbel met An Miller: “Door corona besefte ik hoe hard ik het acteren miste”

1405

Aanstaande woensdag, op 1 december, lanceert Streamz ‘De Kraak’, een wervelende actiereeks over de grootste bankroof aller tijden. Een Vlaamse ‘Ocean’s Eleven’ als het ware, met topacteurs als Gene Bervoets, Ella-June Henrard, Koen De Graeve en An Miller in de hoofdrollen. “Voor Vlaanderen is dit een redelijk unieke serie. Het onderwerp is ernstig, maar het heeft ook iets zots, iets Hollywoods.”

In een hippe Antwerpse B&B wacht de cast van De Kraak op het enthousiaste journaille, dat al een aantal afleveringen van de nieuwe actiereeks mocht bekijken. Mijn keuze viel op An Miller, die in de serie de bezorgde moeder van de 20-jarige Jeremy Peeters speelt, een verlegen maar geniale computernerd die aan de slag gaat bij een oplichtersbende. Met zijn hulp willen ze de grootste bankroof aller tijden plegen en een buit maken van 350 miljoen euro. “Dat Ocean’s Eleven -gehalte zit er zeker in, al behoort mijn personage niet tot de verhaallijn van die oplichtersbende. De Kraak is zo’n reeks die gemaakt is om te bingewatchen. Het heeft echt iets verslavends.”

Dus plots krijg je het scenario van deze uitstekende reeks binnen. Hoe kritisch bekijk je dat?

“Goh, de eerste keer dat je een scenario leest als acteur of actrice, let je heel erg op je eigen rol. Pas achteraf bekijk je het geheel. Natuurlijk probeer je altijd kritisch te zijn. Uiteindelijk haal je de meeste voldoening uit een goed scenario, met goede acteurs en een goede regisseur. Dat maakt je job tien keer leuker. Spelen in de beste omstandigheden, daar doe je het voor. Deze rol kwam bovendien op een goed moment. Elke acteur vraagt zich namelijk meermaals in zijn of haar carrière af of hij of zij wel op het goede pad zit. Moet ik niks anders gaan doen, die vraag duikt regelmatig op. Maar zeker sinds corona heb ik beseft dat spelen echt mijn ding is.”

Is dat eigen aan de job, die twijfel?

“Ik denk het wel. Je kabbelt niet vanzelf verder in deze job. Je stelt jezelf toch elke keer opnieuw die vraag: ga ik het doen of niet? En als er morgen geen rol voor me is, ga ik dan wachten of neem ik dan iets aan dat ik liever niet doe? Die vragen zijn er constant. Maar toen corona kwam en ik plots moest stoppen met spelen, besefte ik dat ik het miste. Ik zat met mijn gezin middenin de tournee van het theaterstuk Familie (An speelt daarin samen met haar man Filip Peeters en hun dochters, red.) en plots viel alles weg. Het was heel frustrerend om gedwongen thuis te zitten. We hebben toen beslist om van het stuk een film te maken. Zonder corona was dat nooit gebeurd.”

Het was heel frustrerend om gedwongen thuis te zitten.

Jullie hebben dat theaterstuk wel hernomen. Nu speel je met man en kinderen over heel de wereld. Kinderen die overigens nog maar 16 en 17 zijn.

“Klopt, we hebben het wel zo geregeld dat onze dochters minimaal afwezig zijn op school. Laatst traden we op in Zagreb. Dan spelen we wel in het Nederlands en krijgt het publiek ondertiteling op een scherm. Ook in Frankrijk en Madrid gaan we nog optreden. Het was oorspronkelijk trouwens niet ons plan om onze kinderen zo onder te dompelen in de wereld van acteren. Eigenlijk waren we het omgekeerde van plan (lacht) , hen dus afbrengen van het idee om ooit te gaan spelen. Ik weet niet of we daarin aan het slagen zijn (lacht) . Ze studeren allebei Latijnse, maar omdat ze acterende ouders hebben, kwam altijd die vraag of ze ook actrices wilden worden. De oudste wilde dat toch absoluut één keer meegemaakt hebben in haar leven.”

Gelukkig hadden ze wel talent.

“Daar had ik wel wat schrik voor. Ik wilde dat stuk, Familie , eigenlijk niet met hen spelen omdat het mij zou irriteren als ze niet goed zouden zijn. Want dan word ik de hele tijd uit dat stuk getrokken. Maar al snel bleek dat ze er wel aanleg voor hadden. Een pak van mijn hart. (lacht)

Toch ook wel heel bijzonder om dit met heel je gezin te kunnen doen.

“Enorm! Het was een van de meest risicovolle beslissingen, waar we een jaar lang over getwijfeld hebben. Ik neigde zelfs meer naar neen. Maar uiteindelijk was het een van de mooiste ervaringen die we konden meemaken als gezin.”

‘De Kraak’, vanaf woensdag 1 december integraal op Streamz en later te zien bij VTM. An Miller en haar gezin spelen ‘Familie’ nog drie keer in Vlaanderen, op 28, 29 en 30 december in NTGent. Tickets via www.ntgent.be