Avonturiers zonder plan

33
Olivier Van Herck en zijn Nederlandse vriendin Zoë Agasi: “Als je het wil, dan lukt het wel.” (GF)
Olivier Van Herck en zijn Nederlandse vriendin Zoë Agasi: “Als je het wil, dan lukt het wel.” (GF)

Vier jaar reizen, drie continenten betreden, 40.000 kilometer in de benen, zes duurzame vervoersmiddelen. Maar vooral: een eigen droom najagen, op eigen kracht. Dat is het verhaal van Zoë Agasi en Olivier Van Herck in het boek ‘Op eigen kracht’. “Dromen hoef je niet uit te stellen. Je moet gewoon doen en je leert wel onderweg.”

De Vlaming Olivier Van Herck en zijn Nederlandse vriendin Zoë Agasi zijn niet alleen avonturiers, ze willen ook anderen inspireren. En dat doen ze met hun boek ‘Op eigen kracht’. Een prachtige publicatie vol reisverhalen, foto’s, portretten van onderweg en tips voor wie zelf het avontuur wil aangaan.

Vier jaar op avontuur… Wanneer ontstond het idee?

Olivier: “Op mijn werk kreeg ik een wake-up call toen een collega één jaar voor zijn pensioen plots overleed. Hij had nog vele dromen en plannen. Ik besefte dat je dromen niet moet uitstellen. De wereld wilde ik zien, liefst van al met Zoë. Dus ging ik mijn plan aan haar voorstellen…”

Zoë: “Ik wilde wel reizen, maar was op dat moment fanatiek bezig mijn olympische droom met het Nederlandse rugbyteam uit te bouwen. Olivier en ik hebben ons vertrek in de agenda gezet, voor vier jaar later. In die jaren voor ons avontuur ben ik er eigenlijk niet mee bezig geweest. We praatten er ook niet samen over. Mijn hoofd mocht mijn carrière en het reizen niet samenbrengen. Nu besef ik dat dit zeer egoïstisch was van mij.”

Was een boek uitbrengen een doel op zich voor jullie?

Zoë: “Helemaal niet. We vonden het wel belangrijk om te laten zien hoeveel positieve zaken je meemaakt als je onderweg bent en welke prachtige mensen je ontmoet. We liepen enorm veel inspirerende mensen tegen het lijf, zodat we portretten gingen neerpennen.”

Olivier: “Het is door tegen mensen te praten onderweg, dat onze dromen waargemaakt konden worden. Zo hebben we ons, zonder ervaring, tweeënhalve maand al skiënd verplaatst langs de Canadese kust. De weg brengt je naar het antwoord, als je er voor open staat natuurlijk.”

Over welke karaktereigenschappen dien je te beschikken om zo’n avontuur aan te gaan?

Zoë: “Iedereen kan op avontuur gaan, maar het helpt wel als je een doener bent. Ik ben goed in het bedenken van ideeën, maar er is vaak een drempel om deze ook uit te voeren. Intussen heb ik, dankzij Olivier, al wat trucjes geleerd ( lacht ). Zo is het belangrijk om ook dromen in mijn agenda te zetten zodat ze concreet worden.”

Olivier: “Flexibiliteit is voor mij het belangrijkste. Vaak wisten we ’s morgens niet waar we ’s avonds zouden slapen. Alles hing af van de omstandigheden en de ontmoetingen. Je moet er gewoon op vertrouwen dat het goed komt.”

Zoë: “Ik denk dat voor elk avontuur de wil cruciaal is. Als je iets wil, dan kun je er komen. Je leert wel onderweg.”

Hoe zouden jullie jullie avontuur in zes woorden omschrijven?

Olivier: “De beste beslissing uit mijn leven.”

Zoë: “Op eigen kracht, maar niet alleen.”

Olivier: “Op eigen kracht is een fantastisch gevoel. Het maakt een mens fysiek en mentaal sterker. We beseffen dat we nooit zo lang onderweg zouden kunnen zijn zonder de liefde van onze ouders en vrienden, maar zeker ook van de mensen onderweg.”

Hoe ziet jullie toekomst er uit?

Olivier: “Avontuur is voor ons zo belangrijk om uit ons ritme te breken en onbekende paden te betreden. Onze droom is om werk en avontuur te combineren. In januari vertrekken we met de fiets naar Noorwegen. Op zoek naar een stek om te wonen en werken. Duurzaamheid, natuur, gezonde levensstijl. Dat zijn kernwoorden voor onze toekomst. Onze toekomst zal onderweg wel vorm krijgen…”

(Mieke Vercruijsse)

Meer over de avonturen van Zoë en Olivier op www.weleaf.nl . ‘Op eigen kracht’ is uitgegeven bij Mo’media, telt 400 blz. en kost 39,95 euro.