Soms zijn het de meest eenvoudige dingen waarmee je de meest wonderbaarlijke dingen kunt doen. Neem nu azijn bijvoorbeeld: het zure goedje is bijzonder geschikt om salades mee op smaak te brengen én kent daarnaast nog een aantal wonderbaarlijke toepassingen.

Azijn kent 1001 toepassingen, maar in sommige gevallen kan azijn vlekken of andere schade aanbrengen. Altijd eerst even op een klein stukje uittesten! Let er ook op om reinigingsmiddelen niet met azijn te mengen. Voor de rest: vlug aan de slag!

SCHOONMAKEN

1. De microgolfoven schoonmaken

Plaats een schaaltje met azijn in je magnetron, verwarm op de hoogste stand voor ongeveer 3 minuten en laat een kwartiertje staan. Je zal daarna alle viezigheid en vet heel makkelijk kunnen verwijderen.

2. Stickers en kauwgum verwijderen

Kauwgum en stickers – of de restjes van de lijm van stickers – kun je makkelijk verwijderen met een doekje gedrenkt in wat azijn. Bij hardnekkige gevallen: giet onverdunde azijn in een spuitfles en spuit op de sticker of kauwgum. Na een paar uurtjes inwerken moet de sticker loslaten.

3. Ramen en spiegels poetsen

Voeg een scheutje azijn aan je emmer water toe; e vette vingerafdrukken zullen meteen verdwijnen en je ramen en spiegels zijn schoon zonder strepen.

Attractive Woman Washing the Window

4. Als WC-reiniger

Giet een flinke scheut azijn in je toilet en laat een nachtje staan. ‘s Morgens kun je makkelijk je toilet schoonmaken en zijn alle vieze geurtjes weg.

WASSEN

5. Deodorantvlekken uit kleding verwijderen

De gele vlekken in je kleding ter hoogte van je oksels, komen niet van transpiratie maar van je deodorant. Dergelijke vlekken zijn moeilijk uit kleding te verwijderen, maar: azijn helpt. Sproei wat azijn op de vlek, laat intrekken en was daarna het kledingstuk in je wasmachine zoals je gewoon zou doen. Bij hardnekkige vlekken kun je het kledingstuk een nachtje laten weken in lauwwarm water met een flinke scheut azijn.

6. Als wasverzachter

Is de wasverzachter op? Gebruik een beetje azijn als wasverzachter en je kleren zullen – verrassend genoeg – fris ruiken en lekker zacht aanvoelen.

7. Als kleurbeschermer

Nieuwe kleren in een fel kleurtje en je hebt schrik dat deze zal vervagen bij het wassen? Laat het kledingstuk een nachtje weken in water met een scheut azijn. Daarna spoelen en wassen zoals gewoonlijk: de kleuren zullen langer mooi blijven.

TUIN

8. Planten die van azijn houden

Azalea’s, dopheide en rododendrons zijn dol op een zurige grond. Besproei daarom de grond waar ze groeien met een mengsel van azijn en water en je planten zullen letterlijk floreren.

9. Groene aanslag verwijderen

Met azijn kun je makkelijk algen en groene aanslag op het terras, dakpannen en tuinmeubelen verwijderen. Wel opgelet: gras is geen liefhebber van azijn en als het regent, kan het gebruikte azijn in je tuin spoelen. Ook als je een terras met kalkhoudende stenen hebt, is het gebruik van azijn geen goed idee.

10. Katten verjagen

Katten houden niet van azijn. Wil je ze uit de buurt van een bepaalde plek houden (zowel binnen als buiten)? Besproei deze dan even met azijn.