Onze woonexpert Bart Appeltans geeft tips om je badkamer in een gezellige ruimte om te toveren

697
Zorg voor beleving: zet je bad aan het raam met zicht op de tuin, voorzie een brede badrand of leuk tafeltje voor planten én een glaasje bubbels en kies voor een gezellig zitelement. (foto Bart Appeltans)
Zorg voor beleving: zet je bad aan het raam met zicht op de tuin, voorzie een brede badrand of leuk tafeltje voor planten én een glaasje bubbels en kies voor een gezellig zitelement. (foto Bart Appeltans)

Sinds jaar en dag is de badkamer een van de meest cleane en functionele ruimtes in een woning. Tegels van vloer tot plafond, saaie functionele opberging, te koele verlichting en een plek die de huiselijkheid van de rest van het interieur niet uitstraalt. Wel, vanaf nu moet dat definitief gedaan zijn!

Ik weet het, kinderen maken er een boeltje van, de badkamer staat onder water, het moet allemaal onderhoudsvriendelijk zijn en velen vervallen daardoor terug in de saaie grijze en beige tegelmassa zonder meer! Ik geef jullie graag enkele nieuwe ideeën die van je badkamer een echte ‘leefbadkamer’ maken. Bij de keuken is het al gelukt in het verleden, onze badkamer verdient hetzelfde!

*Een natte vloer krijg je vooral aan een bad of aan de douche, daar waar je uitstapt en je afdroogt. Maar op andere plekken in de badkamer speelt dit probleem minder. Durf daarom te werken met parket . Een parket, beschermd met een matte vernis of olie, geeft warmte aan je badkamer en het spelen met twee vloermaterialen kan een leuk accent worden in de ruimte.

*Je investeert in een mooi bad, een knappe kraan, waarom de beleving niet verder trekken? Zet het bad voor een groot raam, met zicht op de tuin. Werk met een vloerspot achter een vrijstaand bad, of met indirecte verlichting onder een inbouwbad. Zorg voor voldoende afzetvlak rondom je bad: een grote nis in de wand, een mooie bijzettafel langs je bad of een bredere badrand die plaats biedt voor een geurkaars, decoratie of planten. En niet te vergeten voor je glas bubbels tijdens die ontspanningsmomenten!

*Voorzie een zitbank of zeteltje in je badkamer. Door een gestoffeerd zitelement te voorzien wordt de badkamer veel gezelliger, het kleedt aan, het is handig en het kan leuk zijn om na een lange dag een leuk gesprek te hebben met je partner. Terwijl jij in bad zit kan je partner er gezellig in de zithoek bij komen!

Kleed je badkamer aan zoals je dat met je woonkamer zou doen. (foto Liesbet Goetschalckx)
Kleed je badkamer aan zoals je dat met je woonkamer zou doen. (foto Liesbet Goetschalckx)©Liesbet Goetschalckx

* Durf te werken met behangpapier en stoffen raambekleding . Niet iedere wand in een badkamer wordt nat, en met de hedendaagse ventilatiesystemen hebben we ook geen last meer van muren vol condens. Er bestaat ook behangpapier speciaal voor de badkamer, dus je hebt geen excuus meer om alles vol tegels te hangen of wit te verven! Kleed de ruimte aan, net zoals je met je woonkamer zou doen.

* Speel met je verlichting ! Zet je verlichting op een dimbare kring, plaats een tafellamp of staanlamp en werk met verschillende sferen of lichtkringen. Je badkamer moet zowel functioneel als sfeervol kunnen uitgelicht worden. Je gaat hier enorm veel plezier van hebben!

* Een jacuzzi, sauna of infraroodcabine kan een echte meerwaarde zijn als je all the way wilt gaan. Deze elementen in de tuin of in een poolhouse hebben is super, maar een gulden middenweg kan ook je badkamer zijn. Heb je er nu nog niet het budget voor, voorzie dan de extra ruimte al. Die kan voorlopig bijvoorbeeld als bergruimte gebruikt worden en later een andere invulling krijgen!

 

Heb ik je al getriggerd? Durf gewoon out of the box te denken, en je gaat eens zoveel plezier hebben van deze ruimte in je huis!