Ben Segers maakt debuut als stemmenregisseur in animatiefilm: “Een stemmetje inspreken is een vak apart”

86

Aanstaande woensdag brengt Warner Bros. Pictures de avontuurlijke animatiefilm ‘DC Club van Super-Pets’ uit in de bioscoop. In de Vlaamse versie horen we Bill Barberis, Jennifer Heylen, Lady Linn, Ella Leyers en Ben Segers in de hoofdrollen. Die laatste debuteerde bovendien als stemmenregisseur.

In DC Club van Super-Pets zijn Krypto de Superhond en Superman elkaars allerbeste vrienden. Ze hebben dezelfde superkrachten en bestrijden samen de misdaad in Metropolis. Als Superman en de rest van de Justice League ontvoerd worden, moet Krypto een bonte beestenbende uit het asiel leren omgaan met hun nieuwe krachten. Met hulp van Ace de hond, PB het hangbuikzwijn, Merton de schildpad en Chip de eekhoorn zal hij de superhelden moeten redden. “Ik denk dat er genoeg ingrediënten in deze animatiefilm zitten om er een echte publiekstrekker van te maken”, vertelt Ben Segers, die verantwoordelijk was voor de Vlaamse stemmen. “In de hitte van de zomer kan een bioscoopzaal bovendien voor afkoeling zorgen.”

Je maakt je debuut als stemmenregisseur. Hoe is dat zo gekomen?

“Ik was eigenlijk zelf verrast toen ze het mij vroegen. Ik heb wel al eerder stemmetjes ingesproken, maar de stemmenregie voor mijn rekening nemen, was nieuw. En ik wilde dat wel proberen. Je krijgt dan de film al eens te zien, in zeer onafgewerkte versie, en dan geef je je favorieten door voor de hoofdrollen. Die namen worden afgetoetst met Warner Bros. Zo gaat de bal aan het rollen. En zo zijn we uiteindelijk bij Bill Barberis, Jennifer Heylen, Lady Linn, Ella Leyers, Slongs en Geert Van Rampelberg uitgekomen. Zelf spreek ik ook een rol in. Maar het was dus ook mijn taak om te regisseren, dat wil zeggen: de acteurs een beetje sturen, ondersteunen en op hun gemak stellen. Zo’n rol inspreken is een heel technisch gegeven. Echt een vak apart. Dat moet je een paar keer gedaan hebben voordat je zoiets oppikt. Sommige acteurs hadden al veel ervaring, zoals Ella, maar anderen hadden af en toe wat begeleiding nodig.”

Ik was eigenlijk zelf verrast toen ze het mij vroegen” – Stemmenregisseur Ben Segers

Tevreden met het resultaat?

“Ik moet bekennen dat ik het eindresultaat nog niet gezien heb. Er was een visie voor de cast in een klein bioscoopzaaltje, maar ik stond op dat moment op een set. Ik bekijk de film komende woensdag. Ik heb wel alle vertrouwen in een mooi resultaat. Het was een bijzonder mooie cast, en de opnames zijn uiteindelijk heel vlot verlopen. Ik vond het bovendien fijn om te doen. Ze mogen me in ieder geval nog eens vragen voor zo’n opdracht.”

Je hebt jezelf ook een rol gegeven. Prachtig toch, de macht van een regisseur.

“Nee, zo is het niet helemaal verlopen. (lacht) Voor elke hoofdrol moet er auditie gedaan worden. Minstens drie stemacteurs moeten op auditie komen en die audities worden dan naar Warner Bros. in de Verenigde Staten gestuurd. De Amerikanen beslissen wie het wordt. Uiteindelijk wilden ze mij graag voor de rol van asielhond Ace. Heel fijn om te doen trouwens.”

DC Club van Super-Pets, vanaf aanstaande woensdag in de bioscoop.