De afgelopen dagen kregen we al een voorsmaakje van het grauwe, kille weer dat ons weldra weer te wachten staat. Geen overbodige luxe dus om nu al ervoor te zorgen dat je huis helemaal winterproof is, wil je deze winter niet voor onaangename verrassingen komen te staan… Deze checklist kan je hierbij helpen.

 iStock_000022326802_Large

Is je schoorsteen proper?

Een vogelnest in je schouw, verbrandingsresten enzovoort kunnen voor heel wat narigheid zorgen. Laat dus best je schoorsteen nakijken en vegen door een professionele vakman. In sommige gevallen is een jaarlijkse reiniging van je schoorsteen zelfs verplicht, bijvoorbeeld wanneer je schouw is aangesloten op een centrale stookinstallatie (www.vlaanderen.be). Een propere, goed werkende schoorsteen heeft trouwens tal van voordelen: het is veiliger (minder risico op schouwbrand en co-vergiftiging) en het is ook goed voor je portemonnee en het milieu.

Werkt je verwarming nog zoals het hoort?

Een goed werkende verwarming is goud waard tijdens de winter, no question about that. Nu is het geschikte moment om je verwarmingstoestellen te laten nakijken: voor je eigen veiligheid en om deze winter niet in de kou te komen zitten uiteraard: tijdens de wintermaanden hebben technici het vaak druk om acute verwarmingsproblemen op te lossen.

Leaves in gutter

Zijn je dakgoot en afvoerpijp in goede conditie?

Regen en sneeuw  betekenen (heel) veel water dat op korte tijd zijn weg naar de regenput of het riool moet vinden. Check dus of er geen bladeren of ander vuil voor opstopping kunnen zorgen. Is je dakgoot (weer) netjes? Laat dan al eens wat water door de dakgoot stromen: zo weet je meteen of alles goed werkt en je eventueel niet met barsten zit.

Heeft tocht geen vrij spel meer?

Niets vervelender dan tijdens een gezellig winters thuismoment voortdurend een koude tocht voelen. Zit je met kiertjes of kleine beschadigingen, herstel ze dan nu of laat ze herstellen. Sluit trouwens NOOIT je ventilatieroosters af, ook niet tijdens de winter. Een goede ventilatie van je woning zorgt er onder meer voor dat verse zuurstof wordt aangevoerd en dat schadelijke stoffen en vocht worden afgevoerd. Een regelmatige controle van je ventilatiesysteem op vlak van netheid en goede werking is dus zeker aan te raden.