Budgetexpert Sara Van Wesenbeeck deelt 16 slimme tips om te besparen op je waterrekening

373
Laat de kraan niet langer dan nodig open staan, en leer dit ook aan je kinderen. (foto Getty Images)©kate_sept2004 Getty Images
Laat de kraan niet langer dan nodig open staan, en leer dit ook aan je kinderen. (foto Getty Images)

Water is kostbaar, ga er dus zuinig mee om. Dat is het devies van de Wereldwaterdag die maandag plaatsvindt. Wie zijn waterverbruik beperkt, voelt dat ook in zijn portemonnee én draagt automatisch bij aan het behoud van onze planeet. Twee nuttige vliegen in één klap. Je waterrekening drukken? Laat je inspireren door de tips van onze budgetexpert Sara Van Wesenbeeck.

In huis

*Tracht zoveel mogelijk water te hergebruiken. Bewaar bijvoorbeeld het water waarin je groenten gekookt hebt en gebruik het als basis voor soep of om de planten water te geven.

*Controleer regelmatig (lekkende) kranen en aansluitingen. Herstel wat stuk is. Blijft het toilet lopen? Herstel het meteen. Het zijn grote watervreters.

*Koop waterzuinige toestellen en gebruik de eco-knop.

*Laat de kraan niet langer dan nodig open staan, en leer dit ook aan je kinderen.

In en om de badkamer

*Neem voortaan een douche in plaats van een bad.

*Ga korter onder de douche, maximaal 5 minuten. Gebruik daarbij een ‘douchecoach’, een zandloper die de tijd aangeeft. Of zet de radio op: na twee liedjes is je douchetijd afgelopen. Luidkeels meezingen mag.

*Gebruik een waterbesparende douchekop. Een kleine investering die je snel weer terugverdient.

*Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en gebruik een bekertje of een glas. Doe hetzelfde bij het scheren of het wassen van je handen.

*Gebruik bij een kleine boodschap de korte spoelstop op de wc. Of laat enkele kleine boodschappen bij elkaar komen, bijvoorbeeld ’s nachts.

*Een overhemd of t-shirt één keer gedragen? Hang het een nachtje aan een kleerhanger. Gebruik badhanddoeken meerdere keren. Zo zal je wasmachine minder vaak moeten draaien.

In de keuken

*Wil je groenten spoelen of een afwasje doen? Houd ze dan niet onder de stromende kraan, maar gebruik een teiltje of vul de gootsteen met water.

*Als je warm water nodig hebt, vang dan het koude water op dat eerst uit de kraan stroomt. Gebruik het water om koffie of thee te zetten, er mee te koken of je tuinplanten te begieten. Per keer spaar je makkelijk vele liters water.

*Spaar je (af)was op: Start je was- en afwasmachine pas als ze helemaal vol is. En spoel je borden en kopjes niet schoon voor je ze in de vaatwasser stopt. Doe je dat wel, dan verdubbel je het waterverbruik voor het wassen van de vaat.

In de tuin

*Gebruik regenwater waar mogelijk, het is gratis: besproei er de planten in de tuin mee, gebruik het om je auto te wassen, spoel je wc ermee door… Soms zal je hier wat moeten investeren om dan later flink te kunnen besparen, bijvoorbeeld door een regenton te kopen.

*Geef de planten in je tuin (dicht bij de wortels) water met een gieter in plaats van met de tuinslang.

*Was je auto voortaan zelf en gebruik daarvoor een aloude emmer en spons.

Kijk op barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’ voor nog meer (gratis) budgettips.