Betaal ik? Of betaal jij? Of samen? Hoe verdeel je thuis de financiën? Onze budgetexperte geeft advies

“Hoe kunnen we op de beste manier thuis onze financiën regelen?” Deze vraag krijg ik vaak tijdens een budgetcoaching. Omdat er geen gulden regel is die voor ieder (echt)paar werkt, breng ik met deze opties alvast wat licht in de duisternis.

Laten we bij het begin beginnen. Op de eerste afspraakjes met je geliefde kan het zijn dat één persoon alles betaalt, maar na enige tijd zal je hierover wellicht afspraken willen maken. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de rekeningen te delen, of je spreekt af dat jij de drankjes betaalt en je date de bioscoopkaartjes. Of ieder betaalt wat hij of zij besteld heeft.

Is je relatie klaar voor de volgende stap, en ga je samenwonen of trouwen, blijf dan goede afspraken maken over de verdeling van de kosten. Dit zijn enkele mogelijkheden om het goed te regelen:

1. Individuele rekeningen

In dit model hebben zowel jij als je partner een eigen rekening. De vaste kosten worden gedeeld. Dat vraagt wel wat rekenwerk. Deze regeling heeft als voordeel dat je je eigen geld beheert en je geen verantwoording hoeft af te leggen. Dit werkt meestal goed zolang je niet samenwoont, maar als je ook de huur van een gedeelde flat moet betalen, of de gezamenlijke boodschappen, dan wordt het ingewikkelder om de kosten te verrekenen. En met kinderen wordt het nog moeilijker om zonder al te veel rekenwerk een eerlijke verdeling te vinden.

Als je gaat samenwonen, komt er heel wat bij kijken. Ook goede afspraken over het betalen van de rekeningen horen daarbij”

2. De gezamenlijke rekening

Bij deze aanpak worden beide lonen en andere inkomsten op dezelfde rekening gestort en worden alle kosten, gezinsuitgaven, schulden en spaargeld vanuit deze rekening betaald. Een gezamenlijke rekening maakt budgetteren eenvoudiger, maar kan wel tot conflicten leiden als de bestedingsgewoonten van jou en je partner erg verschillen.

3. Het drie-rekeningenmodel

In dit model combineer je één gezamenlijke rekening met een eigen zichtrekening voor elke partner. De gezamenlijke kosten worden dan betaald vanop de rekening die je deelt. Op die manier behoudt elke partner zijn eigen geld, en daarmee ook een stukje onafhankelijkheid. Bespreek wel altijd hoe je de gezamenlijke rekening vult:

Je draagt ieder de helft bij. De gezamenlijke kosten 50-50 verdelen is het eerlijkst als jij en je partner ongeveer hetzelfde inkomen hebben.

Als de ene partner meer verdient dan de andere, dan kan je de gezamenlijke rekening naar rato van het inkomen vullen. Zo worden de kosten eerlijk gedragen. Als jij 70 procent van het gezamenlijke inkomen verdient, dan draag jij 70 procent bij en je partner 30 procent, of 60 en 40…

Je keert zakgeld uit. Dat werkt zo: beide salarissen (en inkomsten) worden op de gezamenlijke rekening gestort, en een vooraf vastgesteld bedrag wordt dan naar de individuele bankrekeningen overgemaakt. Zo beschikt elke partner nog steeds over zijn eigen (zak)geld, dat je zonder verantwoording kan uitgeven en/of sparen.

Welk systeem je ook kiest, doe altijd wat goed voelt voor de beide partners. Evalueer geregeld en stuur bij waar nodig. Succes!

Volg mij op @mijnportemonnee.be voor meer nuttige budgettips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier