Afvalvrij leven, hoe doe je dat? Fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet helpt je om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen

Ik schaamde me deze week bij het aantal vuilniszakken dat ik aan de deur plaatste. Zeker als je ziet dat anderen met veel minder afval kunnen leven. Hoog tijd dus voor mezelf om ook eens bewuster te gaan nadenken hoe we meer afvalvrij kunnen leven. En ook jij kan meedoen! Door een kleinere voetprint belasten we onze planeet veel minder. En alle kleine beetjes helpen…

 

Claudia Van Avermaet: “Het klinkt bizar, maar zelf de kleinste dingen kunnen al heel wat veranderen.” (gf)
Claudia Van Avermaet: “Het klinkt bizar, maar zelf de kleinste dingen kunnen al heel wat veranderen.” (gf)

Hoe start je best?

Stap voor stap, dag voor dag. Zo leer je nadenken over wat je precies nog kan doen en wordt het ook een soort levensstijl. Zo houd je ook deze nieuwe switch makkelijker vol. Je start bijvoorbeeld best in de supermarkt. Neem je eigen boodschappentassen mee , maar ook zakjes voor je groenten, broodjes, … Ik ondervind namelijk dat mijn afval vooral komt van plastiek materiaal rondom mijn groenten en fruit. Dus dat wil ik eerst aanpakken.

Daarom probeer ik zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen, zoals bij de groenteboer of op de markt. Bij sommige slagers mag je zelf je eigen bewaardoosjes meebrengen . En dat is wel handig!

Je kan ook de meeste huishoudproducten gewoon zelf maken op basis van citroenzuur, azijn, water en soda. Dat vraagt toch veel tijd hoor ik je denken? Maar dat is niet het geval. Je kan een paar liters tegelijkertijd maken, zo heb je genoeg voorraad om een paar maanden te poetsen. Je kan zelfs de schil van je citroen gebruiken in je vaatwasser. Deze ontvet en ruikt heerlijk. Moet je eens proberen.

Verspil minder voedsel : ik denk dan aan lelijke wortels of tomaten met een vlek op of het loof van wortelen. Gooi ze niet weg. Je kan er nog een heerlijke soep mee maken, een omelet, een lekkere pasta of een pesto.

Krijg je een brood nooit tijdig op? Vries dan een deeltje in”

Bewaar ook je groenten en fruit op de juiste manier . Zo worden ze minder snel slecht of bedorven. Tomaten bewaar je bijvoorbeeld nooit in de koelkast. Kruiden kan je in een glas water plaatsen in de zijkant van je koelkast, …

Eet ook je restjes op . Krijg je een brood nooit tijdig op? Vries dan een deeltje in.

Ook de restjes van bereide maaltijden kan je invriezen . Zet één dag in de week in om een receptje te maken met alle restjes uit je koelkast. Ga eens los van je traditionele recepten en wees creatief. Wedden dat het lekker wordt?

Ook als je het huis uitstapt, kan je minder afval produceren. Investeer daarvoor in een degelijke drinkbus, koffiebeker of lunchbox . Neem wat lekkers mee van thuis of laat je beker vullen in je favoriete koffiezaak. Zo kan je al een hoop verpakkingen vermijden. Wist je dat het gebruiken van je eigen fles met kraanwater 500 keer goedkoper is dan de aanschaf van een flesje bronwater? Daar kunnen we zelf toch wel iets aan doen, niet?

Mijn meeste favoriete tip die ik nu elke dag gebruik zijn herbruikbare wattenschijfjes . Het klinkt misschien raar maar het voelt zalig aan. Wanneer ze alle tien vuil zijn stop ik ze in de waszak en kook ik ze mee met de handdoeken. Even laten drogen en weer klaar voor gebruik.

En de laatste tip, maar tevens meteen een supermakkelijke. Koop de losse bananen die naast de trossen liggen. Deze bananen worden immers altijd weggegooid, omdat niemand ze wil kopen. Jammer toch?

Afvalvrij: het is niet zo eenvoudig dat we zelf willen, maar misschien kunnen deze tips toch een vuilniszak uitsparen. Het klinkt bizar, maar zelf de kleinste dingen kunnen al heel wat veranderen. Hoe lukt het bij jou?

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier