Fit & gezondexpert Claudia Van Avermaet leert ons beter ademen

We hebben misschien wel honderden gezondheidsboeken op onze boekenplank, maar wat we vaak vergeten is dat onze gezondheid een totaalpakket is. En je ademhaling is één van de belangrijkste onderdelen voor een gezond en energiek leven. Als die niet goed zit, zal de rest ook niet volgen.

Tijdens mijn lessen zie ik dikwijls mensen ‘verkeerd’ ademen. Een ‘verkeerde’ ademhaling is een oppervlakkige, vooral gestresseerde ademhaling. Te kort, te hoog, te snel en vooral: in je borst in plaats van in je buik. Je adempatroon verandert doorheen je leven, afhankelijk van wat je allemaal meemaakt. Hierdoor creëer je dikwijls een verkeerd patroon.

Door slecht te ademen kunnen we maar een kleine hoeveelheid van onze energie gebruiken

Door slecht te ademen kunnen we maar een kleine hoeveelheid van onze energie gebruiken, terwijl een goede ademhaling ons net energie geeft, ons uithoudingsvermogen vergroot en ons stressniveau verlaagt. Je ademhaling is trouwens het enige deel in je autonome zenuwstelsel dat automatisch verloopt, maar dat je wel bewust kunt sturen. Je kunt het een beetje zien als de piloot van je zenuwstelsel.

Optimale ademhaling

Onderzoek heeft aangetoond dat een optimale ademhaling gemiddeld 5,5 keer per minuut is. Dat is echt traag, daarom raad ik mensen meestal aan om te streven naar een gemiddelde van minder dan tien keer ademen per minuut. Afhankelijk van de activiteit die je aan het doen bent natuurlijk.

En wat als je nu toch te veel ademt? Dan adem je dus meer koolzuurgas (CO2) uit dan nodig is, terwijl deze CO2 een heel belangrijke rol vervult. Het zorgt ervoor dat er zuurstof wordt afgegeven aan je cellen, spieren en organen. Als er minder zuurstof kan worden afgegeven, zal je dus ook minder energie hebben.

Ademtips

1.In- en uitademen via de neus

Wat me opvalt, is dat mensen dikwijls via de mond in- en uitademen. Belangrijk is dat je leert om in rust enkel via de neus in en uit te ademen. Wanneer je door je neusgaten ademt, gaat de lucht door de neusgaten waar hij gezuiverd, verwarmd en gehydrateerd wordt voor hij naar de longen gaat. Deze ademhaling verloopt trager dan die door de mond. De mondademhaling is sneller, koeler en minder verfijnd. Als je uitademt door de mond, zal dat je longen snel en efficiënt legen. Ook je lippen of mond in een bepaalde vorm brengen tijdens een ademhaling kan verschillende effecten hebben op je lichaam.

2.Pauzeer je ademhaling

In mijn yogalessen pauzeer ik regelmatig de ademhaling. Het vasthouden van je ademhaling als je inademt (heel zachtjes, alsof je een vlinder vasthoudt in je handen), beïnvloedt het sympathische zenuwstelsel en verhoogt je bloeddruk wat een stimulerend effect heeft. Het vasthouden van je ademhaling als je uitademt, beïnvloedt daarentegen het parasympathische zenuwstelsel en verlaagt je bloeddruk. Dit werkt dan weer ontspannend.

3.Adem naar je buik

Een lange, diepe ademhaling vult drie delen van je lichaam:

1. Allereerst je lage longen. De binnenkomende lucht duwt op je thoracale diafragma. Hierdoor duw je je buikorganen naar beneden in de richting van je bekken, waardoor je buik boller wordt.

2. Als tweede is je borst aan de beurt. Die vult zich met lucht zodat je ribben en schouderbladen uitzetten.

3. En tot slot wordt het bovenste deel van je longen gevuld waardoor je sleutelbeenderen stijgen.

Al deze gebieden hebben een flexibel diafragma dat belangrijk is voor een goede ademhaling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier