Dé checklist voor een budgetvriendelijk communie- en lentefeest

Leuk! Je viert binnenkort een communie- of lentefeest. Met de checklist van onze budgetexperte beperk je de kosten en wordt het een onvergetelijke feestdag.

Hoeveel heb je te besteden? Dat is de eerste en belangrijkste vraag. Leg vooraf vast hoeveel je wil en kan uitgeven, en houd je eraan. Zo vermijd je een nare geldkater achteraf.

Weg met regels! Alles wat voorgeschreven is en wat iedereen doet ‘omdat het nu eenmaal zo hoort’ kost jou (veel) geld. Durf de platgetreden paden te verlaten.

Kinderen baas. Verleg de focus van ‘wat willen volwassenen?’ naar ‘wat wil mijn kind?’. Staat er dan in plaats van een zesgangenmenu pannenkoeken of balletjes met krieken op het menu? Dat is gezellig lekker, en een pak goedkoper dan de voorgeschreven ‘moetjes’.

Begin op tijd met de voorbereidingen. Dat geeft jou de mogelijkheid om prijzen te vergelijken, goedkopere alternatieven te vinden en zelf de handen uit de mouwen te steken.

Vergelijk prijzen. Koop niet het eerste het beste wat op je pad komt. Vraag prijsoffertes, vergelijk prijzen en durf te onderhandelen over de prijs.

Vraag prijsoffertes, vergelijk prijzen en durf te onderhandelen over de prijs”

Combineer feestjes. Heeft iemand in je gezin of familie ook iets te vieren? Overweeg dan een gezamenlijk feest.

Bespaar op de locatie. Een restaurant of feestzaal is gezellig, maar komt met een kost. Je kan besparen door het feest bij je thuis te organiseren, of op een locatie die je kind leuk vindt, zoals het clubhuis van de sportvereniging. Of huur een (parochie)zaaltje waar je zelf eten en drinken kan voorzien.

Wie nodig je uit? Vraag je kind wie het er zeker bij wil en beperk de gastenlijst, want elke extra gast betekent ook een meeruitgave.

Feestelijke outfits voor een prikje. De classy outfits voor jong en oud hoeven geen fortuin te kosten: Koop ze tweedehands, kies uit je eigen kleerkast, of leen (feest)kleding van familie of vrienden.

Leen wat je kan. Maak een lijst met alles wat je nodig hebt en dat je kan lenen bij familie of vrienden. Je ‘betaalt’ hen met een wederdienst.

Foto’s maak je zelf. Vraag een van de genodigden om dit op zich te nemen, of zet een beurtrol op. Vergelijk prijzen als je een fotograaf wil inhuren.

Pak uit met je kookkunsten. Ga op internet op zoek naar feestelijke budgetrecepten. Beperk het aantal soorten drank. Besteed je het eten liever uit: vergelijk dan de prijzen en beperk het aantal gerechten en gangen. Of zet een originele potluck op: vraag aan de gasten om elk een gerecht of drank mee te brengen. Variatie troef!

Wees creatief. Een romantisch kapsel voor het feestvarken? Kijk op YouTube voor inspiratie en oefen vooraf. Uitnodigingen en communiekaartjes? Die tekent en knutselt je kleine kunstenaar zelf. En feestversiering maak je zelf met wat je in huis hebt.

Entertainment om mee te scoren. Organiseer een quiz, richt met de muzikanten uit je familie een gelegenheidsband op, zet een karaokebar op, voorzie een tuindouche of waterglijbaan bij warm weer (ook die kan je lenen). Kijk op internet voor meer happy ideeën.

Schrijf nu in voor mijn (gratis) budgettips: www.mijnportemonnee.be & volg mij op @mijnportemonnee.be voor meer handige budgettips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier