De kleur van je wagen: veel meer dan persoonlijke smaak alleen

Een kleur voor je auto kiezen lijkt een leuk extraatje. Maar kleur bekennen is veel meer dan gewoon ‘iets waar smaken kunnen verschillen’. Het thema ‘kleuren’ omvat bij de auto een hoogst interessant, zij het wel complex gebied. De lakkleur is immers even goed een kwestie van veiligheid, als van de individuele wensen van de klanten.

Met welke aspecten moet men bij het thema ‘kleur en veiligheid’ dan rekening houden? Een auto is immers altijd een deel van zijn omgeving. Net daarom moet het effect van een kleur alleen gezien worden in relatie tot zijn achtergrond. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de weersomstandigheden. Zo heeft het wegdek over het algemeen een donkere kleur. Schemering en mist zijn bovendien weersomstandigheden waarbij het risicogehalte alleen maar stijgt. Kleuren verliezen voor het oog aan ‘lichtsterkte’ en lijken over te vloeien tot grijze tinten.

De stelling dat zogenaamde ‘bonte’ kleuren (rood, geel, groen en blauw) ook grotere veiligheid betekenen, is dus beslist onjuist, tenminste in deze eenvoudige vorm gesteld. Zo is bijvoorbeeld de erg bonte kleur rood vanuit het standpunt van veiligheid redelijk ongunstig. Het menselijk oog kan bij schemering die kleur nu eenmaal minder goed waarnemen.

Betere zichtbaarheid

In feite is het zo dat er geen enkele kleur is die onder alle omstandigheden een maximale veiligheid biedt. Door lakfabrikanten werd er wel al meetapparatuur ontwikkeld waarmee de zichtbaarheidsgraad kan vastgesteld worden. Daarbij worden behalve de wagenkleur ook factoren als achtergrond en kritieke weersomstandigheden (schemering en mist) meegerekend. Als norm wordt de chemische verbinding barium-sulfaat genomen,  die een zichtbaarheidsgraad van 100 procent heeft. Alle overige kleuren – met uitzondering van  fluorescerende – hebben een zichtbaarheidsgraad van minder dan 100 procent.

Uit onderzoek is ook gebleken dat bij de keuze van de autokleur, naast de veiligheid ook de persoonlijke smaak en niet het minst de trend, een niet onbelangrijke rol spelen. Zo is metaal-grijs als lakkleur al geruime tijd niet meer ‘in’ en is de witte kleur daarentegen weer volop in de mode geraakt.

Moet je je dan door dit alles laten beïnvloeden bij de keuze van je lakkleur? Niet echt. Wel hebben we een tip voor degene die een minder opvallende kleur voor hun wagen hebben gekozen: doe wat eerder de verlichting aan zodra de zichtbaarheid slechter wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier