De Zondagskijker: “Blue Planet II verlegt de grenzen van de natuur-documentaire”

Uitgesteld kijken zit in de lift. Onze Zondagskijker tipt in deze rubriek een programma om alsnog (of zeker niet) te  bekijken. Deze week: Blue Planet II, gezien op Canvas en Canvas+.

Sebastiaan Bedaux

Meer dan vijftien jaar nadat Canvas Blue Planet uitzond – destijds bestempeld als de definitieve reeks over het leven in en rond de zee – is er nu eindelijk een vervolg over het leven in onze oceanen. En wat voor een vervolg! Blue Planet II verlegt de grenzen van de natuurdocumentaire, met ronduit adembenemende beelden van het leven in de zeeën en oceanen, en op de kusten over de hele wereld.

Legende David Attenborough

Als kijker kun je haast niet anders dan met open mond naar het resultaat staren. Je ziet hoe tandlipvissen schaaldieren openpeuteren, hoe dikkopmakrelen vogels te grazen nemen, hoe duivelsroggen door de lucht vliegen en hoe zwarte zwaardwalvissen vriendjes worden met tuimelaars. Zelfs mijn twee mopshonden keken afgelopen dinsdag gebiologeerd mee naar de orka’s die met hun staart sloegen om haringen te verdoven en reuzenlipvissen die plots van geslacht veranderden. Het leek wel alsof we gehypnotiseerd waren door de stem van de legendarische David Attenborough, die op Canvas+ te horen was terwijl Vic De Wachter op hetzelfde moment op Canvas de Nederlandstalige versie voor zijn rekening nam. Of het kon ook aan de ronduit geweldige muziek van Hans Zimmer gelegen hebben, bekend van onder meer Gladiator, Pirates of the Caribbean, Madagascar en The Lion King.

De BBC heeft vier jaar aan deze reeks gewerkt en ondernam daarvoor 125 filmexpedities in 39 landen op alle continenten. De documentairemakers brachten meer dan 6.000 uur onderwaterbeelden mee waaruit zeven afleveringen van een uur werden gedistilleerd. Drones en gesofisticeerde sleep-, plak- en ultra-HD-camera’s zorgden voor tal van primeurs en haarscherpe beelden, van bizarre inktvissen en jagende orka’s tot de kleinste en meest kleurrijke vissen en koralen. Sleepcamera’s filmden roofvissen en dolfijnen terwijl ze door het water kliefden, zuigcamera’s werden op het lichaam van orka’s geplakt om een lift te krijgen door de oceaan en sondecamera’s brachten het leven van de kleinste wezens in beeld. Als dat geen vijf sterren waard is…

Blue Planet II *****

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier